Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ RSE ]

12. 08. 2024. 12:22 >> 12:22
1
Čitaj mi:

vatru gasi i helikopter Oružanih snaga BiH

Požar zahvatio 150 hektara Nacionalnog parka Sutjeska

Oko 150 hektara šume i pašnjaka Nacionalnog parka Sutjeska na jugoistoku Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno je pod požarom, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor parka Zoran Čančar.

Čančar je za RSE naveo i kako požar trenutno gasi jedan helikopter Oružanih snaga BiH, te dva helikoptera Helikopterskog servisa bh. entiteta Republike Srpske.

"Gore obronci planine Zelengora bliže Tjentištu. Mislim da trenutni helikopteri koji gase požar nijesu dovoljni. Mislim da bi trebali helikopteri sa većom zapreminom, koji mogu da ponesu veću količinu vode, jer ovo sve što se izbaci, to su male količine koje se rasprše u vazduhu", rekao je Čančar.

Istakao je kako je situacija "teška" zbog vjetra, koji sprečava lokalizaciju vatrene stihije.

"Vjetar različitih pravaca premješta vatru s jednog kraja na drugi. Zahvatilo je visoku borovu šumu, tako da je to vrlo teško gasiti sada. Dio ljudi je na požarištu, ali već je došlo do zagrijavanja stijena i pucanja i velika je opasnost za ljude koji su tu u spriječavanju širenja požara".

Požar je aktivan već treći dan, a osim helikoptera u gašenje su uključeni i pripadnici Teritorijalno-vatrogasno spasilačke jedinice, dobrovoljnog vatrogasnog društva, Civilne zaštite Foče i radnici NP Sutjeska, a stigli su u pomoć i vatrogasci iz Gacka.

Direktor entitetske Uprave civilne zaštite Boris Trninić upozorio je ranije za agenciju Srna da u Nacionalnom parku Sutjeska "na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma".

Zatražio je da se hitno angažuje helikopter za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kako bi pomogao Helikopterskom servisu RS i ljudstvu angažiranom na terenu.

Pomoć Beograda zatražio je i državni ministar trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, koji je rekao da Savjet ministara BIH treba odobriti angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je da bi vlasti Republike Srpske u slučaju potrebe angažmana helikoptera za gašenje požara na Tjentištu prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja.

Konaković je istakao da su helikopteri OS BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom dijelu BiH i da su pokazali efikasnost i vještine u proteklim sedmicama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније