Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

14. 07. 2024. 12:10 >> 12:09
Čitaj mi:

PODACI "BATUTA"

Zbog pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Oko 19.000 ljudi u Srbiji godišnje umre zbog posljedica pušenja, a ranije je taj broj bio oko 15.000, kazala je šefica kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Biljana Kilibarda.

Ona je rekla da je u posljednjih 20 godina u Srbiji opao procenat pušača sa 33 na 27 odsto, ali da je i ta brojka velika.

"Učestalost se smanjila. Međutim, postoje razlike među ženama i muškarcima pa je pad procenata značajniji kod muškaraca nego kod žena", navela je Kilibarda.

Ona je dodala da je Srbija među zemljama sa veoma visokom učestalošću pušenja i ocenila da je taj porok širom svijeta postao neprihvatljiv i denormalizovan zahvaljujući merama koje su brojne države preuzele.

Dodala je da iako se neke elektronske cigarete promovišu kao beznikotinske, one zapravo sadrže nikotin koji izaziva zavisnost.

"U mladoj populaciji gdje je pušenje bilo denormalizovano i gdje je procenat pušača snižen, odjednom se pojavljuje veliki broj korisnika nikotina. On je posebno štetan za mlade jer djeluje na razvoj mozga", izjavila je Kilibarda za Večernje novosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније