Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/M.L.B.

18. 04. 2024. 06:55 >> 07:03
Čitaj mi:

HDZ-U 60 MANDATA

Plenković kreće u formiranje parlamentarne većine

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković najavio je da od danas ujutru kreće u razgovore o formiranju nove parlamentarne većine za formiranje treće vlade HDZ-a.

“HDZ je treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima", rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu poslije parlamentarnih izbora održanih u srijedu na kojima je pobijedila HDZ, ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocijenio da je važno da što prije budu formirane nova parlamentrana većina i vlada.

Plenković je ocijenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobjednik izbora.

Izbori u Hrvatskoj: HDZ osvaja 60, 'Rijeke pravde' 42 mandata

Rezultati Državne izborne komisije Hrvatske objavljeni poslije ponoći, na osnovu glasova sa 91,33 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima održanim u juče osvaja 60 poslaničkih mjesta.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Druga je koalicija "Rijeke pravde" predvođena Socijaldemokratskom partijom sa 42 mandata.

Slijedi Domovinski pokret s 14 mandata, Most s 11 mandata, a peti je "Možemo" s osvojenih 10 poslaničkih mjesta.

Tri mandata osvaja Istarski demokratrski sabor (IDS), dva mjesta Nezavisna platforma "Sjever" međimurskog župana Matije Posavca i jedan mandat koalicija Fokus-Republika. Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

'Možemo' pozvalo stranke da se ujedine protiv HDZ-a

Premijerska kandidatkinja zeleno-lijeve stranke "Možemo", Sandra Benčić izjavila je da je cilj te stranke poslije parlamentarnih izbora održanih u Hrvatskoj u srijedu, rušenje s vlasti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i ocijenila da je i dalje moguć dogovor opozicije o vladi bez HDZ.

"Ne smijemo da zaboravimo da je cilj broj jedan rušenje HDZ-a sa vlasti. Taj cilj je još ostvariv, dostižan", rekla je Benčić.

Dodala je da je i dalje moguć scenario da se HDZ sruši s vlasti, a da desnica ne uđe u vladu.


Ona je dodala da je na stolu opcija da Socijaldemokratska partija čiji je premijerski kandidat predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dogovori manjinsku vladu koju će sve ostale stranke da podrže u parlamentu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније