Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

18. 03. 2024. 20:30 >> 20:30

plenković

"Postupci Milanovića i SDP su mini državni udar"

Premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ocijenio je danas da su postupci predsjednika Zorana Milanovića i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) pokušaj mini državnog udara

"To je pokušaj mini državnog udara, zloupotrebe institucija, potpuno dežavuisanje Peđe Grbina kojeg ja više ne doživljavam kao da je predsjednik SDP", rekao je Plenković u Sisku na obilježavanju 31. godišnjice HDZ Sisačko-moslovačke županije, prenio je portal Index.hr.

On je ocijenio očekivanom odluku Ustavnog suda da Milanović kao predsjednik ne može da bude kandidat na predstojećim parlamentranim izborima i premijerski kandidat SDP.

"Mislim da je predsjednik Ustavnog suda bio jasan. Sve što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, nego se direktno kršio i sam Ustav, to su oni i ponovili", kazao je Plenković.

Ustavni sud je danas zaključio da Milanović ne može da bude kandidat na izborima ili istican kao kandidat za budućeg premijera i da na taj način učestvuje u političkoj kampanji.

"To je nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlašćenjima i načelom podjele vlasti", rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

On je kazao da Milanović ako želi da učestvuje na parlamentarnim izborima 17. aprila, mora odmah da podnese ostavku. Takođe je zaprijetio da bi u slučaju kršenja upozorenja Ustavni sud mogao da poništi pojedine kandidacione liste, pa čak i odluku predsjednika o raspisivanju izbora.

Milanović je nešto kasnije u Veloj Luci ustavne sudije nazvao nepismenim gangsterima, a njihovu odluku ustavnim pučem.

On je rekao da će na kraju biti mandatar za sastav nove vlade i hrvatski premijer, na legalan i pristojan način, ali da "toj bandi neće reći kako" i pozvao građane da se ujedine protiv vladajućeg HDZ. Milanović je nekoliko puta ponovio da je Ustavni sud pod kontrolom HDZ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније