Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ N1 ]

19. 02. 2024. 11:23 >> 11:22
Čitaj mi:

BLOKIRANA U TROGIRU

Ruski milioner traži 35 miliona od Hrvatske zbog zapljene jahte

Ruski biznismen Aleksej Inkin, tužio je Hrvatsku od koje traži da mu isplati preko 35 miliona eura zbog zaplene jahte "Royal Romance", koja je u vlasništvu kompanije "Lanelia holdings", čiji je Inkin vlasnik.

Jahta je blokirana u luci u Trogiru na zahtjev ukrajinskog tužilaštva, koje je plovilo povezalo s Viktorom Medvedčukom, moćnim ruskim tajkunom protiv kojeg se u Ukrajini vodi predistražni postupak, a čiji pokret „Druga Ukrajina“ djeluje i u Srbiji. Blokada jahte zatražena je kako bi se naplatila navodna šteta koju je Medvedčuk prouzrokovao.

Hronologija optužbi
N1 Zagreb piše da je slučaj izuzetno složen i da je do sada u javnosti o njemu bilo dosta dvosmislenih informacija. Nagađalo se da je riječ o plovilu koje je blokirano zbog međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji poslije napada na Ukrajinu, ali Inkinovi advokati za N1 tvrde da je “Royal Romance” zadržana u Hrvatskoj u sklopu procesa protiv Medvedčuka.

Ukrajinsko tužilaštvo, navode advokati, terete Medvedčuka za veleizdaju, odnosno za zaključenje skupih ugovora o nabavci uglja još 2015. godine. Iako se ova istraga vodi od 2016. do suđenja još nije došlo, a 2022. ukrajinsko tužilaštvo je izdalo zahtjev za blokadom luksuzne jahte koja više nije Medvedčukova, već Inkinova.

Jahta već skoro dvije godine stoji u luci u Trogiru, a Inkin smatra da Hrvatska nije imala nikakvog osnova da mu zaplijeni luksuzno plovilo.

Procjenjuje da je za ove dvije godine oštećen za više od 35 miliona eura budući da mu se nezakonito ograničava vlasništvo.

Jahtu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 130 miliona eura, morao je da održava, plaća vez u trogirskoj marini, a nije mogao, kako je planirao da zarađuje na njenom iznajmljivanju. Trošak je zato, kažu advokati, premašio 35 miliona eura, što je Inkin naveo u tužbi protiv Hrvatske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније