Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.Б. [ N1 ]

08. 12. 2023. 20:50 >> 21:05

REZULTATI INSTITUTA BATUT

U Srbiji više od 450 slučajeva velikog kašlja, bebe najugroženije

U Srbiji je od početka godine pa do 6. decembra, prema podacima Batuta, prijavljeno ukupno 458 potvrđeniih slučajeva velikog kašlja.

U najvećem riziku od komplikacija i teške kliničke slike su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca mlađa od 12 meseci, naročito novorođenčad.

Kako je iz Batuta rečeno za N1, kod devet prijavljenih slučajeva simptomi su počeli u posljednjih 10 dana, među kojima je najmlađa oboljela beba stara dva i po mjeseca.

Od navedenih devet slučajeva, hospitalizovano je dvoje djece mlađe od šest mjeseci.

Specijalista za plućne bolesti Slavica Plavšić za N1 kaže da je ova bolest bila gotovo iskorijenjena u Srbiji i da je nije bilo skoro 15 godina, te da se tokom 2023. godine bilježi i veliki rast zaraženih i oboljelih koji su dokazani PCR testiranjem.

Prema njenim riječima, pojava bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene, objašnjavaju se nedovoljnim i neblagovremenim vakcinisanjem djece, po preporučenom kalendaru vakcinacije.

„Procenat vakcinisane djece treba da bude oko 95 odsto, ali je on i u Srbiji, ali i u svijetu znatno manji. Širenju ove bolesti doprinosi loš odziv za vakcinaciju, nekoliko godina unazad“, zaključiča je Plavšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније