Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

18. 07. 2023. 08:55 >> 09:13

MATURSKI ISPIT U HRVATSKOJ

Istanbul proglašen glavnim gradom Turske

Nakon grešaka u ispitima mature u Hrvatskoj zbog čega su dva zadatka morala biti poništena, čitaoci Srednje.hr upozorili su na još jednu grešku u zadatku iz hrvatskog jezika.

Naime, u tačnom odgovoru na 44. pitanje tog ispita Istanbul je proglašen glavnim gradom Turske. Nadležni kažu da je odgovor sa aspekta jezičke norme tačan i zbog toga sam sadržaj je, kažu, irelevantan. Ispit je, inače, pregledalo četvoro stručnjaka.

Istanbul, ne Ankara, glavni je grad Turske – tog su mišljenja sastavljači ispita mature iz hrvatskog jezika. Greška je to koja nije primijećena ni u procesu recenzije ispita.

Naime, na ispitu koji se ove godine pisao na jedinstvenom nivou, u 44. zadatku maturanti su morali da zaokruže slovo ispred jedne od četiri rečenice koje su napisane u skladu s pravilima o pisanju velikog i malog početnog slova. Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišćeno je ispravno samo u rečenici "Prestolnica Istočnog Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније