Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

01. 05. 2024. 07:51 >> 07:54
1
Čitaj mi:

Mediji

Bugarska gradi bazu za prihvat aviona F-16

Ministarstvo odbrane Bugarske je pod velikim pritiskom kako da pravovremeno završi radove na gradnji adekvatne infrastrukture na aerodromu Graf Ignatievo za prihvat aviona F-16, kupljenih od SAD, prenosi danas portal Balkanska bezbjednosna mreža.

U pogonu američke firme Lokid Martin u Grinvilu u Južnoj Karolini trenutno se sklapaju avioni za Bugarsku, a prvi od osam F-16C/D blok 70 poletjeće prije završetka godine.

Naredne godine slijedi primopredaja, ali do tada mora da se završi složena infrastruktura za smještaj i održavanje novih aviona zbog čega su prethodne nedjelje Graf Ingatievo posjetili američki stručnjaci zaduženi za procjenu stanja radova.

Ako se ne završi gradnja i uređenje prostora, Amerikanci neće sertifikovati bazu i bugarska avijacija neće moći da preuzme avione u budućoj matičnoj bazi, piše portal.

Kao privremeno rješenje za smještaj aviona pominje se Slovačka koja takođe uvodi u naoružanje nove F-16C/D Blok 70.

Slovački avioni biće privremeno smješteni u bazi Malacki, ali bi radovi na uređenju baze Sliač u centralnoj Slovačkoj uskoro trebalo da budu završeni.

U bugarskom Parlamentu početkom mjeseca vođena je rasprava o dinamici gradnje u Graf Ignatievu a bivši ministar odbrane Todor Tagarev rekao je tada da je investicioni proces pokrenut u vrijeme kada su nedostajale potpune infomacije o posebnim zahtjevima za infrastrukturu zbog čega su planovi mijenjani, a izvođači radova imali probleme u finansiranju zbog inflacije.

Neki ugovori su raskinuti jer su firme obavijestile Ministarstvo odbrane da nijesu u prilici da obave svoj posao. Zato se kasni sa završetkom radova ali je Tagarev najavio da očekuje da će do kraja godine baza da bude sertifikovana za prihvat F-16.

Za modernizaciju bugarske lovačke avijacije naručeno je 16 F-16C/D Blok 70. Prvih osam stiže 2025. godine, a sljedećih osam nakon 2027. godine. Njihova matična jedinica biće 3. avio baza u Graf Ignatievu koja sada koristi avione MiG-29.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније