Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RSE ]

07. 06. 2023. 19:04   >>  19:04

SPORAZUM O KRIVICI

Novinar osuđen uslovno zbog Vučićeve lutke na protestu u Beogradu

Novinar iz Beograda Boško Savković osuđen je uslovno i pušten na slobodu nakon što je uhapšen 4. juna pod sumnjom da je na građanskom protestu u glavnom gradu Srbije nosio lutku sa likom predsjednika države Aleksandra Vučića.

Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT), Boško S. (60) i tužilaštvo zaključili su sporazum o priznanju krivičnog djela "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja“, a u skladu sa tim mu je izrečena uslovna osuda i pušten je na slobodu.

Navodi se da je sporazum, nakon održanog ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i Savkoviću izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest mjeseci. Dodaje se da se kazna neće izvršiti ukoliko ne ponovi krivično djelo u roku od dijve godine.

Tužilaštvo je saopštilo da je okrivljeni priznao da je na protestu "Srbija protiv nasilja“ 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne sa vlasti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsjednika sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vješanje“.

VJT je navelo da je fotografija tog transparenta i lutke objavljena na društvenim mrežama i portalima "te bila dostupna velikom broju građana“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније