Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ Beta ]

30. 05. 2023. 13:20 >> 13:24
2

NI OVE GODINE

Hrvatska obilježava Dan državnosti, predsjednik ne učestvuje u proslavi

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti, ali u svečanosti ni ove godine ne učestvuje predsjednik Zoran Milanović kome je, kao i dijelu javnosti, sporan datum proslave.

Dan državnosti se odlukom vlade premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića od 2020. obilježava u spomen na konstituisanje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990.

Milanović se s tim ne slaže, jer smatra da je riječ o prazniku HDZ-a i da bi iz istorijskih razloga Dan državnosti i dalje trebalo da bude 25. juna, na dan kada je Sabor 1991. donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika. Taj se datum se kao Dan državnosti slavio od 2001.

Umjesto u proslavi Dana državnosti, Milanović je ove godine odlučio da učestvuje u proslavi Dana opštine Omišalj.

Za razliku od predsjednika koji nije uputio ni čestitku povodom Dana državnosti, premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković čestitao je danas građanima rekavši da je riječ o ključnom datumu za sve hrvatske institucije i da je važno da ga svi poštuju.

On je oštro kritikovao predsjednika i rekao da je “sramotno” što on ne priznaje taj datum, već ga smatra praznikom HDZ.

“To je pitanje koje mediji treba da potežu i pitaju ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti svoje države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog takvog predsjednika”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je kritikovao i opoziciju, reakvši da je na državnoj svečanosti bilo svega nekoliko opozocionih poslanika.

“To je poštovanje hrvatskih zakona i Sabora i nije bilo dobro da se mijenja tradicija prije 23 godina”, zaključio je Plenković referirajući se da se do početka 2000-tih kada je HDZ izgubio vlast Dan državnosti obilježavao 30. maja.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније