Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela ]

26. 04. 2023. 15:47 >> 15:47

SPECIJALNI ODBOR EP

Rusija i dalje ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu

Specijalni odbor Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o stranom miješanje u sve demokratske procese u Evropskoj uniji, uključujući i dezinformacije. Poslanici ističu da je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine jasno učinio još očiglednijom vezu između pokušaja stranog uticaja i prijetnji EU i njenom neposrednom susjestvu. Navode i da Rusija i dalje ima značajan uticaj na Zapadnom Balkanu, i moć da utiče na regionalne pokušaje pomirenja, integracije i reforme u pravcu demokratizacije.

EU je potrebna koordinirana strategija protiv stranog miješanja i manipulacije informacijama, poručili su poslanici Specijalnog odbora evropskog parlamenta u Izvještaju o stranom uplitanju u demokratkse porocese.

“Izvještaj ističe povećan nivo napada i prijetnji sa kojima se EU suočava. Strani režimi koji su neprijateljski prema našim principima i našim dugoročnim interesima su objavili jednu vrstu hibridnog rata protiv Unije i demokratija koje je čine. Ovaj izvještaj obuhvata seriju važnih preporuka, kako bi se naše demokratije zaštitile i osigurala suverenost evropskog naroda”, poručio je Rafael Gluksman, predsjedavajući odbora.

Negativnog uticaja nijesu pošteđene ni zemlje Zapadnog Balkana, a poslanici naglašavaju da treće zemlje iskorištavaju ranjivosti u regionu, kroz strateška ulaganja i kampanje dezinformacija, čiji je cilj da negativno utiču na rastuću euroatlantsku orijentaciju i stabilnost pojedinih zemalja i promjena orijentacije regije u cjelini. 

“Svjedoci smo  brzog  tehnološkog razvoja uključujući vještačku inteligenciju. Neprijateljske zemlje imaju instumente da manipulisu, da se miješaju i mijenjaju politički diskurs”,navodi izvjestiteljka Sandra Kalniete.

Poslanici u dokumentu navode da Rusija koristi svoj uticaj u Srbiji pokušavajući da destabilizuje i da utiče na susjedne suverene države: u Bosni preko Republike Srpske, u Crnoj Gori preko prosrpskih osjećanja u zemlji, kao i Srpske pravoslavne crkve, i na Kosovu korišćenjem i potpirivanjem postojećih tenzija na Sjeveru.

Takođe, izražavaju zaljenje zbog nedostatka napretka i sporog ritma procesa proširenja Zapadnog Balkana, što je dovelo do smanjenja podrške EU i frustracije među stanovništvom.

Ovaj izvještaj će se ponovo naći pred poslanicima Evropskog parlamenta u formi nacrta Rezolucije, na pleanrnoj sjednici početkom juna. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније