Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 01. 2023. 14:59 >> 14:57
1

FILMSKI REKVIZITI

U Hrvatskoj veliki broj lažnih novčanica eura

Zadnjih dana sve više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti, navode iz hrvatske policije. Ističu da je na rekvizitima na ispisano "Souvenir production", odnosno "This is not legal it is to be used for motion props".

Tokom novogradišnje noći policiji je dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavnici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom, piše Indeks. hr.

Krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

Hrvatska policija: Dobro pogledati svaku novčanicu, prijaviti sumnju u originalnost

"Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagođavanja te će nastojati iskoristiti priliku i 'ubaciti' lažni novac", poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u opticaju dvije serije euronovčanica - prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija "Europa", ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajne obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Novčanicu osjeti, pogledaj, okreni, provjeri

Kako piše Indeks. hr, za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka - osjeti, pogledaj, okreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svijetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom. 

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu okrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem lupe, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne videoupute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније