Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ n1 ]

23. 12. 2022. 20:43 >> 20:53

OSUMNjIČEN ZA TRGOVINU LjUDIMA

Gitarista "Hladnog piva" uhapšen u Zambiji

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima, nakon što su planirali da usvoje djecu iz Konga, saznaje Jutarnji list.

Osam građana Hrvatske, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, još se nalaze u pritvoru.

Uhapšeni su 44-godišnji Damir Magić i njegova 45-godišnja supruga Nadica, gitarista "Hladnog piva" Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, zaposlena Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivista za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su kazali Jutarnjem kako su on i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, te su prije nekoliko nedjelja otišli po njega. Vijest da su uhapšeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog komandira pokrajine Koperbelt, Pisvela Mvembu, koji je rekao da su imigracioni službenici na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve uhapsili četiri para hrvatskog porijekla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsifikovani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dijete staro je godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kažu kako su građani Hrvatske još u pritvoru, da se sprovodi istraga, te da još ni za šta nisu optuženi. Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o usvajanju.

„Očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka usvajanja“, potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom ministarstvu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније