Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

ХРТ [ I. P. ]

20. 09. 2022. 12:47 >> 12:46

ZVANIČNI PODACI

Hrvatska: Inflacija nagriza plate, realno manje za 4,3% nego 2021.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za jul ove godine iznosila je 7.576 kuna (nešto više od 1.000 eura), što je nominalno niže za 1,8, a realno za 2,2 odsto u odnosu na jun.

Realni pad plata posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u julu bile su 12,3 odsto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a ista stopa inflacije zabilježena je i u avgustu.

Medijalna neto plata za jul 2022. iznosila je 6.451 kunu (oko 900 eura), što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Najviša prosječna plata za jul isplaćena je u vazdušnom prevozu - 12.202 kune (oko 1.700 eura), a najniža u ostalim ličnim uslužnim djelatnostima, 4.986 kuna (oko 700 eura).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније