Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

01. 07. 2022. 07:58 >> 07:56
5

PUPOVAC SMATRA

Odnosi Srbije i Hrvatske poprilično udaljeni

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) i poslanik SDSS-a u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac rekao je da su odnosi Srbije i Hrvatske "poprilično udaljeni" i da su "zapeli", ukazujući da je to posljedica podjela između Hrvata i Srba, ali djelimično i zbog toga što EU nema "ozbiljne inicijave u sređivanju tog važnog segmenta u odnosima u regionu".

Pupovac je u intervjuu za N1 u Beogradu rekao da se sreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je primio predstavnike Srba iz regiona na svečanom prijemu povodom Vidovadana, razgovarao sa njim o situaciji u regionu.

"Sa Vučićem sam se sreo i razgovarao o odnosima Hrvatske i Srbije, i o životu Srba u Hrvatskoj, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, globalne konfrontacije zapadnih sila i Ruske federacije. To su inače teme kojima posvetimo pažnju na susretima," rekao je Pupovac.

On je ukazao da današnje okolnosti nijesu povoljne za neke rezultate.

"Udaljenosti između Hrvatske i Srbije su sada poprilične, zapeli su, u nekom smislu to je posljedica podela između Hrvata i Srba, a djelimično i toga da EU zapravo nema ozbiljne inicijive u sređivanju tog važnog segmenta u odnosima u regionu", izjavio je Pupovac.

Na pitanje da li je to zato što ljudi potekli iz 90-tih godina nijesu senzibilisani za položaje nacionalnih manjina, Pupovac je naglasio da mora da se razgovara.

Govoreći o tome da li stiče utisak da su srpskom rukovodstvu važniji Srbi iz drugih zemalja nego iz Hrvatske Pupovac kaže da ne vjeruje.

"To dolazi u talasima. Riječ je o političkim teškoćama, izazovima, problemima. Sada je to pitanje u Crnoj Gori postalo relevantije nego bilo koje drugo pitanje. Nadamo se da će nakon posjete Dritana Abazovića i potpunog usaglašavanja teme Temeljnog sporazuma sa SPC, da će i ta stvar doći u neku vrstu normale", kazao je Pupovac.

Uprkos lošim političkim odnosima, kulturna saradnje ne nedostaje, rekao je ali je ukazao da nije ni blizu onoliko koliko bi trebalo da bude.

"Odnosi su bolji u pogledu kulture, nego što su politički odnosi... Ali, postoje pitanja energije, infrastrukture i zajedničkog evropskog interesa za ovaj prostor. I to bi trebalo da bude imperativ i za Hrvatsku i za Srbiju", rekao je Pupovac.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније