Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

T.G. [ Beta ]

05. 06. 2022. 12:44 >> 12:41
6

PRIZNATA AUTOKEFALNOST

Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu

Patrijarh Porfirije uručio je danas na zajedničkoj liturgiji arhiepiskopu Stefanu zvanični dokument kojim Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodjeljuje autokefalni status Makedonskoj pravoslavnoj crkvi Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA).

U tomosu o autokefalnosti, koji je pročitan u Sabornoj crkvi u Beogradu, navedeno je da je to puna autokefalija i da se odnosi na matičnu zemlju gdje djeluje MPC-OA, kao i na dijasporu.

Patrijarh Porfirije je rekao da se time potvrđuju dosadašnje odluke Sabora SPC o statusu sestrinske crkve i da će dokument biti dostavljen i ostalim pravoslavnim crkvama.

Arhiepiskop Stefan je rekao da su patrijarh Porfirije i Sabor SPC načinili "korak od istorijskog značaja za MPC i cijelo pravoslavlje".

"Na djelu ste pokazali koliko volite mir i slogu među braćom, kao i svu pravoslavnu crkvu", rekao je arhiepiskop Stefan.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније