Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

28. 09. 2024. 15:59 >> 16:16
1

PATRIJARH U HERCEG NOVOM

"Da se u Bijeloj podigne Saborni hram Božiji"

Patrijarh Porfirije drugog dana posjete Mitropoliji crnogorsko-primorskoj održao je liturgiju u hramu Polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj, povodom proslave jubileja deset vjekova oltara i dva vijeka od izgradnje ove svetinje.

Prisustvovali su i mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije, zahumsko-hercegovački i stonsko-primorski Dimitrije i episkopi budmiljansko-nikšićki Metodije, novobrdski Ilarion i dioklijski Pajsije. 

Patrijarh Porfirije je naglasio da je čovjek kao ikona Božija stvoren za raj, za carstvo nebesko, stvoren da živi u radosti i ljepoti, punoći.

"Stvoren je jednom riječju da živi u ljubavi, u ljubavi sa Bogom i u ljubavi sa drugim čovjekom. A prisustvo carstva božijeg, prisustvo svih onih ljepota, radosti, za koje je čovjek stvoren, nalazi se upravo u Svetoj liturgiji. Zato je i Sveta liturgija centar našega života, izvor sa kojeg se napajamo, ne samo snagom, ne samo čistim mislima i dobrotom, nego se napajamo samim Bogom – to jest hranimo se samim živim Bogom kroz njegovo tijelo i njegovu krv, kroz Sveto pričešće. Znajte da i mi, gdje god da smo, sa radošću se sjećamo i molitvu Gospodu upućujemo i uznosimo za vas, a Boku volimo čitavim svojim bićem, kao i čitavu blagoslovenu, predivnu i svetu Crnu Goru“, rekao je Patrijarh.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je Bog tako ustrojio da poslije 200 godina od podizanja novoga hrama, da srpski patrijarh blagoslovi a narod lijepo pripremi da se u Bijeloj podigne Saborni hram Božiji za koji je počivši Aleksandar Šerović zavještao parcelu na obali mora.

"Vaša svetosti, uvjereni smo da će Vaš blagoslov objediniti narod Bijele i Herceg Novog, i šire okoline, da se uključi u gradnju ovoga svetoga hrama. A ako to bude, on će se zapravo uključiti u izgradnju svojih duša, svojih domova i svojih porodica", poručio je vladika Joanikije.

Patrijarh srpski Porfirije uručio je orden Svetog Petra Cetinjskog prof. dr Dragu Šeroviću.

Patrijarh Porfirije zahvalio je građanima na trudu, na ljubavi, na podvigu, na žrtvi za Hrista i za crkvu.

"To je žrtva koja se ne samo isplati, nego koja jedina ima smisla. Neka vas Gospod sve čuva", rekao je patrijarh. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније