Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

18. 05. 2022. 18:57   >>  18:55 1

STAV PREDSJEDNIKA

Milanović i dalje za blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da ostaje pri stavu da bi trebalo blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon BiH tako da Hrvati biraju svoje predstavnike.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će kao sukreator spoljne politike, hrvatskom ambasadoru pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da glasa protiv pristupanja Švedske i Finske tom savezu.

Milanović je kazao i da će generalnom sekretaru NATO uputiti dopis u kojem će obrazložiti svim članicama zašto je za Hrvatsku važna izmjena izbornog zakona u BiH. 

On je poručio da će "do zadnjeg trenutka govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru koji može i ne mora dići ruke za ratifikaciju tog pristupa".

"To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku. U tom slučaju bi se istog trenutka rodio nevjerovatan interes za Hrvatsku i njene problem", rekao je hrvatski predsjednik.

On je ocijenio da će u slučaju da Sabor ratifikuje pristup značiti da je Hrvatska "poklonila jedino porodično srebro, jedini instrument i polugu uticaja koju u ovom trenutku ima da bi riješila ozbiljan problem koji se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni".

Milanović je podsjetio da je Tuska protiv ulaska Švedske i Finske u NATO čime je pokazala, kako je rekao, kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i o svojim spoljnopolitičkim ciljevima i za to koriste sve raspoložive, legalne instrumente.

"Čak i onda kada se ne moramo slagati s onim što traže, na primjer šta Turska traži, pogotovo od Švedske, Turska ima pravo na to. I zato danas NATO nije mogao da donese nikakvu odluku", zaključio je hrvatski predsjednik.

On je ocijenio da "Hrvate u BiH kao politički entitet" razaraju i optužio premijera i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića da učestvuje u tome zajedno sa nekoliko saradnika.

Milanović je dodao da Plenković zbog "svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti".

Iz Vlade Hrvatske su više puta istakli da podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO, a ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je kazao da je siguran da će hrvatski ambasador pri NATO Mario Nobilo poslušati vladu kada bude glasanje o toj temi, odnosno "razumno mišljenje koje je u skladu sa hrvatskim obavezama u NATO-u i podršci politici otvorenih vrata".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније