Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

03. 12. 2021. 13:17   >>  13:18

STAV ODBORA

SE: Hrvatska policija zlostavlja migrante

Odbor Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) upoziorio je da hrvatska policija zlostavlja migrante i zatražio kažnjavanje.

Odbor je to naveo u danas objavljenom izvještaju o posjeti Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) od 10. do 14. avgusta 2020. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Migranti smješteni na sjeveroistoku BiH žale se na nasilje hrvatske policije kada pokušavaju da preko "zelene granice" uđu u Hrvatsku i na to da im hrvatska policija ne omogućava da zatraže azil.

U Izvještaju Odbor Savjeta Europe upozorava na prakse zlostavljanja migranata od strane hrvatskih policijskih službenika i obvezu da takvo zlostavljanje prestane, a odgovorni pronađu i kazne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske odmah se oglasilo saopštenjem u kojem je navelo da nije dalo saglasnost za objavljivanje navedenog Izvještaja, i da je odluka o objavljivanju, jednostrana odluka Odbora.

"Odbor je svoj Izvještaj temeljio na neprovjerljivim informacijama iz BiH te evidentno prekoračio svoje ovlasti", saopštio je MUP Hrvatske.

U izvještaju CPT-a se navodi da hrvatska policija nije dovoljno sarađivala sa izaslanstvom Odbora i da je izaslanstvo obavilo brojne razgovore u Unsko-sanskom kantonu BiH, gdje je primilo "brojne vjerodostojne i podudarne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika (posebno pripadnika interventne policije)".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније