Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Nova.rs ]

10. 11. 2021. 11:19 >> 13:13
10

BEOGRAD

Uništen mural Ratka Mladića

U Njegoševoj ulici u Beogradu uništen je mural posvećen Ratku Mladiću. Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik SDPS-a Đorđo Žujović.

Na mural ratnom zločincu bačena je kofa kreča. 

Na mural sa likom Ratka Mladića bačena je kofa kreča, a iza toga stoji Đorđo Žujović, dugogodišnji aktivista i član SDPS-a. On je za na portal Nova.rs objasnio zašto je to učinio.

„Mural sa likom Mladića predstavlja ljagu na obrazu svakog građanina Srbije, bez obzira kom narodu pripadao, koje je vjere ili političke orijentacije. Svi oni koji se trude da brane taj mural čine medveđu uslugu svima nama“, objašnjava Žujović, koji ističe da njegov potez predstavlja civilizacijski čin.

„Ovo što sam uradio smatram normalnim, ljudskim činom. Pružam podršku svakome ko svojim aktivnostima pokazuje da mu je ipak stalo do borbe za normalno društvo“, kaže on i dodaje da je bna licu mjesta zatekao „čuvara“ murala.

„Meni su novinari rekli da je on iz Levijatana… Došlo je do verbalnog sukoba, pokušao je da mi se unese u lice. Poslije se pomjerio metar, kako bi telefonirao. Kad sam uradio to što sam uradio, on je rekao je da će me pronaći, da zna ko sam ja.. Nisam mogao da vidim ko je on, jer mu je lice bili gotovo cijelo prekriveno“, rekao je Žujović.

Ovaj mural čuvala je policija, a aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su juče na nekoliko sati pošto su jajima gađale mural sa Mladićevim likom na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića.

Prethodno je Inicijativa mladih za ljudska prava najavila da će 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ukloniti mural ali je MUP zabranio to i svako drugo javno okupljanje zbog "opasnosti" od fizičkih sukoba i ugrožavanja javnog reda i mira.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније