Предсједнички избори

[ M.Л.Б./М.М.Љ./Б.Б. ]

19. 03. 2023. 20:28   >>  20:33

ЦЕМИ И ЦДТ О НЕПРАВИЛНОСТИМА

Представник ДПС-а снимао бирачко мјесто, прекинуто гласање на једном мјесту у Шавнику

Центар за демократску транзицију и Центар за мониторинг и истраживања забиљежили су током изборног дана више неправилности о којима су информисали јавност.

Цеми је објавио да је опуномоћени представник ДПС-а снимао бирачко мјесто, што је примијетио гласач и реаговао.

"Члан 71а ЗИОПа предвиђа да је у просторији за гласање забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију (телефон, мобилни телефон, лаптоп, таблет рачунар)", саопштио је ЦЕМИ.

 Цеми је објавио да  грађани и пред затварање бирачких мјеста настављају да пријављују вршење притисака (путем телефонских позива) на гласаче да изађу на гласање и гласају поједине кандидате. 

ЦеМи је објавио да је на бирачком мјесту број два - Херцег Нови - Суторина бирачки одбор  пропустио да запечати кутију за гласање путем писма.

На овај начин прекршена су Правила о гласању путем писма (тачка 4) која предвиђају да бирачки одбор, по истеку рока прописаног за пријем захтјева за гласање путем писма и након што утврди који бирачи испуњавају услове за гласање на тај начин, одређује четири повјереника за гласање путем писма из реда замјеника чланова бирачког одбора.

Бирачки одбор повјереницима уручује преносну непрозирну кутију за гласање путем писма коју је бирачки одбор, након провјере да ли је исправна и празна, дужан да запечати.

ЦеМИ је објавио да је на једном мјесту у Подгорици Бирачки одбор отворио кутију за гласање путем писма прије затварања бирачког мјеста.

"Правила о гласању путем писма (тачка 6) прописују да преносну гласачку кутију бирачки одбор отвара након затварања бирачког мјеста и утврђује број гласачких листића садржаних у преносној гласачкој кутији на начин да не повриједи тајност гласања", објавио је Цеми.

Предсједник ОИК-а Шавник Душан Радановић казао је за Портал РТЦГ у селу Дубровско је прекинуто гласање, јер једном бирачу није дозвољено да гласа.

Како каже, према незваничним информација које има од бирачког одбора једном грађанину, иако је уписан у бирачки списак, није дозвољено да гласа, након чега је прекинуто гласање.

У Дубровском је уписано 45 бирача.

Из ЦДТ-а су казали да је нирачко мјесто у селу Дубровско у општини Шавник затворено због насилног инцидента, а тој организацији је потврђено из ОИК да гласање неће бити настављено.

По наводима из Центра за мониторинг, у општини Шавник - Дубравско, БМ 6, члан бирачког одбора, представник ДФ-а није дозволио бирачу да искористи бирачко право. 

"Због става да то лице није становник Шавника, након чега је прекинуто гласање на Бирачком мјесту број шест. Оштро осуђујемо овакво поступање чланова бирачког одбора и позивамо државно тужилаштво да хитно реагује како би се заштитио интегритет изборног процеса и омогућило несметано уживање бирачког права", поручују из ЦЕМИ-а.

ЦДТ:  Бирач покушао физички да насрне на чланове бирачког одбора

ЦДТ је од 15 до 17 сати забиљежио још неколико неправилности.

Како наводе на бирачком мјесту бр. 83 Лозна у Бијелом Пољу, након поништавања гласачког листића због јавног гласања, бирач је вријеђао чланове бирачког одбора, и покушао физички да насрне на њих у чему је спријечен.

"На бирачком мјесту број 22-А, ОШ Бранко Божовић у Подгорици један бирач је сликао гласачки листић након гласања. Овај листић није проглашен неважећим", наводи ЦДТ.

ЦЕМИ неправилности до 16 сати

ЦЕМИ наводи да је у 15.47 часова, у Колашину, на бирачком мјесту два, један бирач сликао гласачки листић.

"Бирачки одбор овакав листић треба да прогласи неважећим у складу са чланом 69а Закона о избору одборника и посланика", наведено је на Твитеру налогу Центра за мониторинг.

Према више пријава грађана и посматрача ЦеМи-ја, понавља се неправилност употребе мобилних телефона на бирачком мјесту, а што је супротно члану 71а ЗИОПа којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање.

„Позивамо предсједнике БО да се стриктно придржавају одредби ЗИОП-а на начин што ће упозорити лице које на овај начин омета рад, и у случају понављања неправилности, а на основу претходне одлуке БО исто лице удаљити, уз констатацију у записнику о раду бирачког одбора“, наводи ЦЕМИ.

Како наводи Цеми у Никшић на једном бирачком мјесту бирачки одбор је дозволио униформисаном лицу (ватрогасцу-спасиоцу) да приступи бирачком мјесту и гласа.

„Сходно члану 71 ЗИП-а, припаднику полиције и другом униформисаном лицу није дозвољен приступ бирачком мјесту док траје гласање“, саопштио је ЦЕМИ.

ЦДТ - неправилности до 15 сати: На око 4% бирачких мјеста одсутни чланови бирачких одобра

На бирачком мјесту број 13, Ћуковац, у Бијелом Пољу, шест захтјева за гласање путем писма је попуњено на бирачком мјесту, и нијесу потписани од стране бирача, саопштио је ЦДТ.

Сличну ситуацију су забиљежили и на бирачком мјесту 69-Б, ОШ Вук Караџић, у Подгорици, гдје четири захтјева за гласање путем писма нијесу била потписана од стране бирача.

"На бирачком мјесту број 37, ОШ у Страховом Долу, у Пљевљима забиљежена је повреда тајности гласања, на начин што су мушкарац и жена заједно гласали иза паравана и сликали своје гласачке листиће. Бирачки одбор није реаговао, и није учинио неважећим ове листиће, супротно прописима. На истом бирачком мјесту једна бирачица је фотографисала листић, што бирачки одбор није примијетио и није реаговао. На бирачком мјесту број 22, ОШ у Рудници, у Пљевљима, члан бирачког одбора користи мобилни телефон, што је супротно закону. И у Подгорици, на бирачком мјесту 15-Б ОШ Максим Горки, присутни упорно користе мобилне телефоне", наводи ЦДТ.

На бирачком мјесту број 83 Лозна у Бијелом Пољу забиљежен је један случај јавног гласања. Бирачки одбор је поништио тај глас у складу са законом.

"Забиљежили смо да сви чланови сталног састава бирачког одбора нијесу били присутни у дужим временским интервалима на бирачким мјестима број 106 Д, Дом омладине Доња Горица, и 69-Б, ОШ Вук Караџић у Подгорици; број 22, ОШ Рудница у Пљевљима; број 10, Вусање у Гусињу; број 132, вртић Сунце у Никшићу; број 22 Колашин и број 34 Љевишта у Колашину; и број 13, Ћуковац, у Бијелом Пољу. Укупно, ова појава је регистрована на око 4% бирачких мјеста из нашег узорка. Подсјећамо да је законом предвиђено да док је бирачко мјесто отворено и траје гласање, на бирачком мјесту морају бити присутни сви чланови бирачког одбора или њихови замјеници", наводи ЦДТ.

14:04 - И данас нежељени позиви на приватне бројеве грађана

Биљана Паповић из ЦДТ-а саопштила је да је та НВО добила више жалби грађана који су им казали да и на дан избора добијају нежељене позиве из штабова кандидата. 

"Ово се може окарактерисати као непримјерен притисак на грађане", казала је Паповић. 

13:24 - Члан Бирачког одбора напустио бирачко мјесто у Маслинама у Подгорици 

У Маслинама у Подгорици на Бирачком мјесту 39-Б, члан бирачког одбора је напустио бирачко мјесто. Сходно члану 72 ЗИОПа, док је бирачко мјесто отворено и траје гласање на бирачком мјесту морају бити присутни сви чланови бирачког одбора или њихови замјеници.

12:46 - Премјештено бирачко мјесто у Никшићу: Неусловне просторије, удаљена локација

ЦДТ је објавио фотографије бирачког мјеста број 7 у Никшићу које је премјештено у неусловне просторије.

„Бирачко мјесто број 7 у Никшићу је за ове изборе премјештено на нову локацију - ЈП комунално - радна јединица Чистоћа. Сад је БМ врло удаљено од мјеста становања бирача и тешко се проналази, а простор је неуслован и личи на запуштену оставу“, саопштили су из ЦДТ-а.

12:15 - Непрописно запечаћена кутија у МЗ Љубовић, у Пљевљима гласач листић попунио ван бирачког мјеста  

На бирачком мјесту број 71, МЗ "Љубовић", у Подгорици, бирачки одбор није прописно запечатио кутију послије првог бирача, већ су послије одређеног времена примијетили пропуст. Након консултација са ОИК-ом одлучено је да се гласање не прекида, већ да се пропуст констатује у записнику.

На бирачком мјесту број 33, Расово-3, у Бијелом Пољу, бирач је гласно саопштио за кога ће гласати. Након што му је бирачки одбор саопштио да то није дозвољено и да ће гласачки листић бити поништен, бирач је напустио бирачко мјесто однијевши листић са собом.

На бирачком мјесту број 54 Хотел Пљевља, једна бирачица је изнијела гласачки листић ван бирачком мјеста, што је забрањено, и вратила се након неколико минута и убацила листић у гласачку кутију. Нико из бирачког одбора није реаговао на ово кршење закона.

На бирачком мјесту број 100, Централни вртић, у Никшићу, бирачки одбор гласно изговара имена бирача, што није дозвољено.

На бирачком мјесту број 101, ОШ Лука Симоновић, у Никшићу, два захтјева за гласање путем писма су попуњена на лицу мјеста, и нијесу потписана од стране бирача. Бирачки одбор је дозволио да се одобри гласање и да се ти захтјеви потпишу приликом гласања, будући да су лица због болести ван општине. Оваква одлука нема јасно утемељење у прописима.

Коришћење мобилних телефона од стране чланова бирачких одбора, које је забрањено законом, забиљежено је на бирачким мјестима број 37 МЗ "Јединство" и број 64 МЗ "Драч", у Подгорици, као и на бирачким мјестима број 50, ОШ "Миле Перуничић" и број 54, Хотел Пљевља, у Пљевљима.

12:04 - У Вуковцима пријављена два члана БО да воде посебну евиденцију о бирачима користећи посебан списак    

На бирачком мјесту Вуковци у Зети посматрач ЦЕМИ-ја је пријавио да два члана Бирачког одбора воде евиденцију о изласку одређених бирача, користећи посебан списак унешен на биралиште.

Како објашњавају у овој НВО, на овај начин повријеђен је члан 71а ЗИОПа, који прописује да је члановима Бирачког одбора и лицима која прате рад органа за спровођење избора за вријеме гласања забрањено да на бирачком мјесту воде било какве евиденције о бирачима који су гласали, као и коришћење копије бирачког списка.
 

11:27 - ЦЕМИ: Фотографија гласачког листића објављена на друштвеним мрежама

Током конференције након 11 сати из ЦЕМИ-ја је саопштено да је више пута саопштено име бирача који су дошли на гласање. Затим, фотографија гласачког листића који је због кршења закона поништен објављен је на друштвеним мрежама.

11:15 - ЦДТ: Неколико случајева повреде тајности гласања

Посматрачи ЦДТ-а са терена пријавили су неколико случајева повреде тајности гласања. На бирачком мјесту број 14, Дјечији вртић, на Цетињу забиљежен је један случај јавног гласања. Бирачки одбор је поништио тај гласачки листић у складу са законом.

На бирачком мјесту број 39-Б, предшколска установа "Ђина Врбица", у Подгорици, бирач је фотографисао листић након гласања. Бирачки одбор га је поништио у складу са законом.

На бирачком мјесту број 7, Матагужи, Зета један од чланова бирачког одбора гласно је изговарао имена бирача, што је супротно прописима. Након опомене, ова пракса је прекинута.

На бирачком мјесту број 6, Дом Рудника угља, у Пљевљима један бирач је при убацивању листића у кутију јавно изговорио за кога гласа. Нико од чланова бирачког одбора није реаговао. Гласачки листић, супротно правилима, није поништен.

Поред ових неправилности уочено је још и да су бирачком мјесту број 44, Растовац, у Никшићу, примљени захтјеви за гласање путем писма без потписа бирача. Накнадним увидом, утврђена је та неправилност, па је одлучено да ти захтјеви неће бити уважени.

На бирачком мјесту број 22, ОШ Рудиница, у Пљевљима присутна су само три члана бирачког одбора.

10: 45 Чланови бирачких одбора користе телефоне, неколико бирача фотографисало листић

Посматрачи ЦЕМИ-ја забиљежили су да на више бирачких мјеста чланови бирачког одбора користе телефон, што је супротно члану 71а ЗИОПа којим се забрањује употреба електронских уређаја за комуникацју у просторији за гласање.

Такође, забиљежено је и неколико фотографисања гласачких листића на више бирачких мјеста.

10:13 - Процес гласања у насељу Скрбушa код Колашина касни више од сат    

Посматрачи ЦЕМИ-ја констатовали су да у Скрбуши у општини Колашин, на бирачком мјесту 8, поступак отварања бирачког мјеста није спроведен благовремено и почетак процеса касни више од сат времена.

09:24- Покушај ометања рада посматрача ЦЕМИ-ја

Из ЦЕМИ-ја су казали да су забиљежени уобичајени проблеми током отварања биралишта, а примијећен је и рекламни материјал у близини бирачких мјеста.

„На четири бирачка мјеста одбори су трађили од ЦЕМИ-јевих посматрача да ом доставе документацију која није потребна или не постоји и на тај начин су покушали да ометају рад наших посматрача“, казали су из ЦЕМИ-ја и поручили да су проблеми отклоњени.

09:17 - ЦДТ јутро мирно, мање неправилности

Према информацијама ЦДТ-а јутро на биралиштима протиче мирно. Посатрачи су пријавили мањи број неправилности и кршења.

На бирачком мјесту у Растовцу у Никшићу, један бирач је повриједио тајност гласања, убацујући отворен листић у кутију који је проглашен неважећим у складу са законом.

08:45 - Читање имена бирача наглас и гласање упркос незапечаћеној кутији у Подгорици

Прва неправилност забиљежена је на биралишту у Горњој Горици гдје су се наглас читала имена бирача при идентификацији.

„По чл. 69 Закона о избору одборника и посланика, члану бирачког одбора који врши идентификацију бирача, као и осталим члановима бирачког одбора забрањено је да, у било којој форми, а посебно гласним обраћањем саопшти име и презиме бирача, као и његов рб на бирачком списку“, подсјећају из ЦЕМИ-ја.

Такође у Подгорици посматрачи ЦЕМИ-ја тзабиљежили су да се на бирачком мјесту 60А гласање обавља упркос томе што кутија још није печатирана. Такође није потписан први бирач.

„По 79 Закона о избору одборника и посланика бирачки одбор провјерава гласачку кутију у присуству бирача који први дође на бирачко мјесто. Резултат контроле уписује се у контролни лист који потписују чланови бирачког одбора и бирач који је први дошао на бирачко мјесто.У гласачку кутију убацује се контролни лист, а затим се она у присуству првог бирача печати, што се уноси у записник о раду бирачког одбора“, казали су из ЦЕМИ-ја.

09:00 - У Толошима гласали без потписивања у Извод из бирачког списка 

На Бирачком мјесту БМ 5Б у Толошима посматрачи ЦЕМИ-ја констатовали су да грађани гласају без потписивања у Извод из бирачког списка, што је супротно одредбама члана 69 Закона о избору одборника и посланика. Слична неправилност је, како истичу, примјећена и на сусједном бирачком мјесту. 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије