Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

18. 10. 2024. 16:53 >> 16:53

Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a

Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

Za članove i zamjenike iz redova pozicije predloženi su: Radisav Drobnjak (član), Jovan Milić (zamjenik), Marko Šljukić (član), Predrag Kovačević (zamjenik), Veljo Čađenović (član), Miloš Giljen (zamjenik), Velizar Kaluđerović (član), Vladimir Čađenović (zamjenik). Za članove i zamjenike iz redova opozicije predloženi su: Nataša Pešić (članica) koja je, takođe, predložena i za sekretarku komisije, a predsjedavajuća Jelena Nedović (PES) je rekla da nije dostavljen predlog za njenog zamjenika. Za članicu je predložena i Vera Mijatović, a nije dostavljen predlog za zamjenika. Za sastav DIK-a su predloženi i: Aleksandar Jovićević (član), Aleksandar Mitrović (zamjenik), Ljiljana Jokić Kapa (članica), za koju takođe nije predložen zamjenik, nabrojala je Nedović, prenose Vijesti.

Dodala je da se za člana stalnog sastava imenuje i jedan predstavnik političke partije manjisnke partije koja je osvojila najviše glaova, dok njegov zamjenik treba da bude iz druge manjinske zajednice.

Za kandidate iz redova manjinskih naroda predloženi su Haris Mekić kao član i Amer Dacić kao zamjenik.

Iako je sastav DIK-a trebalo formirati neposredno nakon parlamentarnih izbora, nije bilo moguće postići dogovor. Problem je bio član i zamjenik iz koalicije “Hrabro se broji”, jer su Demokrate vlast, a Građanski pokret (GP) URA u opoziciji. Takođe, tada opoziciona Bošnjačka stranka (BS) zahtijevala je i mjesto člana i zamjenika, jedno kao manjinska stranka, a drugo kao druga najjača opoziciona partija.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da je teško mijenjati komisiju u toku izbornog ciklusa, jer izborni procesi u Podgorici nisu gotovi, a slijede izbori u Budvi i Beranama. On je pozvao da se proces odgodi dok se izborni procesi ne završe, jer bi to izazvalo negativne reakcije međunarodnih partnera.

Predsjedavajuća Nedović je odgovorila da je saglasna, ali da moraju postojati izuzeci, jer su u Crnoj Gori izbori na svaka dva mjeseca, a sa druge strane, sadašnji sastav DIK-a ne oslikava trneutno stanje, jer trenutno člana ima Pokret za promjene (PzP) koji nije parlamentarna stranka.

Na sjednici je donijeto i rješenje o otpremnini na ime odlaska u penziju Veselina Bakića, savjetnika nekadašnje predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније