Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

10. 10. 2024. 09:38 >> 09:46
1
Čitaj mi:

BOŠNJAČKO VIJEĆE traži reakciju

"Sve više nasilja inspirisanog vjerskom ili nacionalnom mržnjom"

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori smatra zabrinjavajućim i osuđuje porast slučajeva nasilja na vjerskoj i etničkoj osnovi. Zato traži hitnu reakciju nadležnih organa, saopoštio je predsjednik tog tijela Suljo Mustafić.

On je kazao da se svi incidenti koji su se desili u prethodnom periodu, ne mogu posmatrati kao izolovani slučajevi, već se itekako mogu dovesti u vezu sa nacionalnom, odnosno vjerskom pripadnošću žrtava. 

“Fizički nasrtaj  na vlasnika sportskog objekta u Podgorici, slučaj kod Hadrovića džamije, takođe u Podgorici, napadi u Nikšiću, te nasilje u krugu školskog  objekta u Beranama i najnovije teško ranjavanje nožem gimnazijalca u Baru, ne možemo drugačije ocijeniti već kao otvorene akte agresije, podstaknute mržnjom prema pripadnicima manjjnskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Očekuju oštru reakciju nadležnih, prije svega tužilaštva, kako kod kvalifikacija ovih krivičnih djela, tako i kod njihovog adekvatnog procesuiranja.

“Vjerujemo da je postojao način da se i do sada, kroz pravovremeno i adekvatno kažnjavanje  slučajeva,  pošalje snažna poruka da je u Crnoj Gori nasilje nedopustivo, posebno ako je  inspirisano vjerskom ili nacionalnom mržnjom. Očigledna relativizacija ovih slučajeva i blaga reakcija institucija djeluje kao podstrek i ohrabrenje počiniocima i inspiratorima”, navodi se u soapštenju.

Ukazuju da su za porast nasilja i agresivno ponašanje u društvu, a posebno među omladinom izuzetno odgovorni i porodični ambijent u kome mladi odrastaju, loš obrazovno-odgojni  sistem, ali i medijsko okruženje, gdje se, u javnom prostoru, bez cenzure, svakodnevno produkuje izuzetna količina mržnje, isključivosti, šovinizma posebno prema pripadnicima islamske vjere.

“Pozivamo nadležne, policiju, tužilaštvo i sudstvo, kao i Ombudsmana da svaku ovakvu pojavu na vrijeme uoče i sankcionišu. Pozivamo donosioce odluka - Vladu i Skupštinu da, kroz odgovarajuće izmjene zakona, kojima će se predvidjeti strože  kazne i sankcije, smanje  mogućnost za  dalju  nekontrolisanu i necenzurisanu produkciju fašističkih i šovinističkih sadržaja u medijskom prostoru i na društvenim mrežama”, kazao je Mustafić.

Bošnjačko vijeće upozorava da je sličan društveni  ambijent  već viđen 90-ih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori, te se nadaju da će država i nadležni uraditi sve da se zaustavi ovaj zabrinjavajući trend i ne dozvoli ponavljanje tragičnih situacija o kojima bošnjački i drugi manjinski narodi nose bolne traume. 

“Stoga još jednom apelujemo na sve državne institucije i relevantne subjekte, da shvate ova dešavanja veoma ozbiljno i, sa aspekta svojih nadležnosti,  preduzmu korake u cilju smanjivanja tenzija i prestanka raspirivanja mržnje u našem društvu”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније