Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P. R.

27. 09. 2024. 15:56 >> 15:55
Čitaj mi:

ZAVRŠIO MISIJU NA Z. BALKANU

Bramerc: Ima još mnogo posla

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serž Bramerc poručio je da se proces pravde, mora nastaviti, jer kako kaže, mnogi počinioci još nijesu pozvani na odgovornost, a mnoge žrtve još čekaju pravdu.

On je završio niz misija na Zapadnom Balkanu, uključujući posjete Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tokom posjete Crnoj Gori od 16. do 19. septembra, Bramerc se sastao sa predsjednikom Jakov Milatović, premijerom Milojko Spajić, ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministarka za evropske integracije Maida Gorčević, ministar pravde Bojan Božović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković i specijalni državni tužilac Vladimir Novović.

"Kroz sastanke sa visokim zvaničnicima Bramerc je nastojao da pruži vidljivost i pažnju pravdi za ratne zločine. On je imao za cilj da unese hitnost i podstakne novu dinamiku, prepoznajući da su prošle skoro tri decenije od okončanja oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Radio je na postizanju sporazuma. Takođe, uz podršku rješenjima izazova u regionalnoj saradnji", navode iz Mehanizma.

Bramerc je po završenim posjetama naglasio da je u svim njegovim angažmanima imao jasnu poruku: "ima još mnogo posla".

"Mnogi počinioci još nijesu pozvani na odgovornost, a mnoge žrtve još čekaju pravdu. To ne umanjuje postignute rezultate: kao što sam takođe dosljedno objašnjavao, u regionu je ostvareno više odgovornosti za ratne zločine nego za bilo koji drugi savremeni sukob. Ali proces pravde se mora nastaviti, a zadatak koji je pred nama ostaje od vitalnog značaja", naglašava Bramerc.

Zemlje regiona, navodi Bramerc, prepoznaju svoju odgovornost i imaju jasno razumijevanje da je pravda ključna za žrtve, pomirenje i vladavinu prava.

"Postignuti su sporazumi o konkretnim koracima naprijed koji će biti potkrijepljeni političkom i tehničkom podrškom, uključujući u vezi sa prenošenjem predmeta koji uključuju nedostupne osumnjičene i optužene iz Bosne i Hercegovine u druge zemlje u regionu", dodao je Bramerc.

Bramerc upozorava da ima još mnogo izazova, te izražava zabrinutost da stvari nijesu uvijek bile na pravom putu.

"Broj i tempo suđenja nije bio srazmjeran onome što je potrebno. Mnogi poznati osumnjičeni i dalje su nekažnjeni. U nekoliko oblasti pravosudna saradnja praktično ne postoji. A veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina sve više izlazi u prvi plan", ističe Bramerc.

Podsjeća da će sljedeće godine biti tri decenije od okončanja sukoba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

"Žrtve i javnost pitaće se šta se promijenilo u proteklom periodu i šta mogu da očekuju u narednih deset godina. Nadam se da će naša zajednička poruka biti poštovanje prema žrtvama, kontinuirana posvećenost pravdi i pozitivni odnosi među zajednicama izgrađeni na istini i pomirenju", zaključio je Bramerc.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније