Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

17. 09. 2024. 12:38 >> 12:45
Čitaj mi:

DESPOTOVIĆ

"Joković i Đaković pokazali neodgovornost u borbi protiv kju groznice"

Čelnici crnogorskih institucija, tačnije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i direktor Uprave za bezbjednost hrane Vladimir Đaković gostujući u emisiji „Naglas“ su još jednom demonstrirali odsustvo odgovornosti u borbi protiv zarazne bolesti Q groznice, saopštila je Aleksandra Despotović, profesorica Biotehničkog fakulteta UCG i poslanica DPS-a.

"Postavlja se pitanje: Da li su svjesni kontradiktornosti svojih izjava? Da li je moguće da ne osjećaju moralnu odgovornost po pitanju skrivanja od javnosti pojave bolesti? Ne, oni se još ljute i kažu da je tema u medijima “prenaglašena“. Pokušaj pravdanja i prebacivanja odgovornosti na drugog, kao i pokušaj neutralisanja onih koji skreću pažnju na alarmantnost situacije, pokazuje neprofesionalnost, nestručnost i nesnalaženje u kriznoj situaciji. Pokušali su se sakriti prema onoj staroj poslovici – napad je najbolja odbrana", kazala je Despotović. 

Dok govore o tome kako je Q groznica i ranije postojala, što, kaže Despotović, niko ne negira, dok nabrajaju države u kojima se Q groznica pojavljuje, zanemaruju odgovor na suštinska pitanja: "Odakle toliko zaraženih grla na teritoriji Crne Gore, tačnije u opštinama Nikšić i Danilovgrad?", upitala je ona. 

"Da li su otkriveni uzroci bolesti, jer se trenutno svi bave posljedicama, a o uzroku niko ne govori. Juče su na Javnom servisu čelnici najodgovorniih institucija, saopštili da dok traje suzbijanje bolesti, oni se ne mogu baviti odgovornošću pojedinih institucija. Dakle, priznali su, da bolest i te kako postoji, i da je duži vremenski period sakrivena od očiju javnosti. Pokušaj relativizacije nije uspio, jer su posljedice očigledno ozbiljne i i te kako će se odraziti na ionako desetkovani stočni fond u Crnoj Gori", ističe Despotović. 

Pozivaju, kaže, direktora Uprave za bezbjednost hrane, da javnost informiše o tačnom broju testiranih grla, o broju zaraženih grla, kao i o broju eutanaziranih grla.

"Podaci koji su iznešeni u emisiji su nejasni i neprecizni, jer se i dalje očigledno ne raspolaže sa tačnim informacijama sa terena. Imajući u vidu način na koji se čelnici institucija odnose prema pojavi Q groznice, očigledno je da poljoprivreda gubi status primarne grane u Crnoj Gori. O tome da li se radi o slučajnosti ili namjeri vrijeme će pokazati", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније