Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

17. 09. 2024. 06:38 >> 06:36
Čitaj mi:

NAJAVE

Sjednica SO Berane u petak, kraj agonije na pomolu

Da li će politička agonija u koju sve dublje tone Opština Berane biti prekinuta sjednicom lokalnog parlamenta koja je zakazana za petak, još uvijek nije do kraja sigurno.

Obećano jeste, ali da li će biti ispunjeno, ostaje da sačekamo sjednicu. Za skraćenje mandata potrebno je da se na sjednici pojavi većina, odnosno 18 odbornika i da svi glasaju za tu odluku.

Ako bi se uzdali u ono što je dogovoreno na kolegijumu predsjednika odborničkih klubova na kojem je sjednica dogovarana, reklo bi se da hoće.

Predsjednik odborničkog kluba u prethodne dvije godine opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Vidoje Rmuš rekao je Portalu RTCG da je njima svejedno da li će skraćenje mandata biti po njihovoj inicijativi, ili od strane Vlade.

“Kao što ste vidjeli, našu inicijativu prošle sedmice nije potpisao više niko osim nas sedam odbornika SNP, a bilo je obećano. Postojala je mogućnost i sada da se situacija odugovlači do upozorenja od strane Vlade i roka od tri dana nakon čega bi Skupštinu raspustila Vlada, ali je prihvaćeno mišljenje većine na kolegijumu da predajednik SO zakaže sjednicu u petak i da tada odbornici sami skrate mandat”, kazao je Rmuš.

On je rekao da će u slučaju da ovaj dogovor bude izigran, dostaviti našem portalu zapisnik sa kolegijuma, iz koga će biti jasno ko je šta pričao i obećavao.

Predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Žarko Raičević kazao je na kolegijumu da će ta partija podržati skraćenje mandata, a na to je ranije u više navrata pozivao i predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane, dr Miro Nedić.

Njihovi koalicioni partneri koji čine zaseban klub, SD i BS, podržaće skraćenje, saopštio je odbornik Vladan Babović (SD), a isto je učinio i predstavnik odbornika NSD Miro Cimbaljević.

Indikativno je da na jučerašnji kolegijum koji je sazvao predsjednik SO Milun Rmuš (Demokrate), nisu došli predstvnici ili predsjednici klubova Demokrata, grupacije Berane sad, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

Zašto bi i došli i zašto bi skraćivali sebi mandate? Svi su veoma dobro zapošljeni i zbrinuti po državnim preduzećima, sa visokim platama, a odborničku nadoknadu u visini od dvjesta eura primaju zasijedali ili ne zasijedali.

Vidoje Rmuš ipak misli da će biti kvoruma i većine za skraćenje, i da će time agonija u kojoj se našla opština Berane biti prekinuta i raspisani vanredni izbori na kojima će glasači reći sud o svima.

Iz skupštinske sluzbe je našem portalu potvrdjeno da će sjednica biti u petak u 10 sati sa tačkom izbor i imenovanja, jer se mora potvrditi ostavka dosadašnje presjednice Opštinske izborne komisije (OIK), i izabrati novi predsjednik, a zatim skratiti mandat Skupštini opštine.

Politička kriza u Beranama nastala je zvanično nakon neuspješne rotacije na mjestu predsjednika izmedju NSD i Demokrata, mada u opozicionim partijama tvrde da traje od ranije, odnosno od januara, kada su često odbornici većine zakazivali sjednice po hitnom postupku, a onda se nisu pojavljivali.

Činjenica je da Opstina Berane od 13. juna nema predsjednika niti potpredsjednike, odnosno bilo koje ovlašćeno lice koje bi potpisivalo neophodna dokumenta i praktično je u poslovnoj agoniji.

Zbog toga do sada nije usvojen ni rebalans budžeta, a sekretarijat za finansije je dozvolio da lokalni javni servis, odnosno LJE Radio Berane, bude prvo i ovog mjeseca jedino preduzeće koje nije primilo platu.
JP Komunalno je ovaj mjesec nekako preprodilo, ali teško da će sljedeći, a kada komunalci ne prime platu, malo je vjerovatno da će to posmatrati mirno.

Dosadašnja odbornicka većina je formirana nakon lokalnih izbora 2022. godine i činilo je 19 odbornika DF, Demokrata, grupe Berane sad, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore.

Oni su tada tada ostavili SNP sa sedam odbornika u opoziciji, zato što je ta partija podržala manjinsku vladu. U opoziciji je bilo još devet odbornika DPS sa svojim partnerima SD i BS, koji su imali u okviru te kvote po jednog odbornika.

Ako skraćenje SO uspije, prema procedurama čim se u Službenom listu objavi odluka o tome, predsjednik države raspisuje vanredne lokalne izbore, u roku od 60 do 90 dana.

Ostaje još uvijek nedoumica da li će nakon raspustanja SO Vlada uvesti Odbor povjerenika i odrediti neko lice da do završetka izbornog ciklusa može da potpisuje neka najbitnija dokumenta, a prije svega odluku o rebalansu budžeta koja bi prekinula finansijske probleme.

Mnogo je i drugih važnih dokumenata koji čekaju na potpis, a prolongirati to do kraja izbornog ciklusa, odnosno konstituisanja novih lokalnih vlasti, previše je daleko. Ovo je do sada jedisntven slučaj u Crnoj Gori da neka opština nema predsjednika ili ovlaćeno lice već četvrti mjesec.

Neki nagovještaji govore da ako to odbornici SO Berane ne učine u petak sami, neće proći dugo da ih ne raspusti Vlada Crne Gore.

Kako neki politički akteri kažu, u Beranama se ne radi o rušenju vlasti, jer vlasti nema i u pitanju je predugo bezvlašće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније