Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ Mina ]

14. 09. 2024. 11:22 >> 11:23
Čitaj mi:

GORČEVIĆ - ŽIVKOVIĆ

Saradnja Vlade i UNDP-a doprinijela napredovanju prema članstvu u EU

Odlična saradnja Vlade i UNDP-a i njegova kontinuirana podrška u sprovođenju velikog broja zahtjevnih reformi, doprinijela je da Crna Gora efikasno i kvalitetno ispuni brojne obaveze na evropskom putu, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je to rekla na sastanku sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i direktoricom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu i Centralnu Aziju, Ivanom Živković.

Gorčević je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, istakla da Crna Gora ima ambiciozan, ali realan rok da do 2026. godine zatvori sva pregovaračka poglavlja i da će joj u tom procesu biti potrebna dalja ekspertska podrška UNDP-a, kroz angažovanje eksperata i pripremu strateških dokumenata u više oblasti.

Živković je čestitala Crnoj Gori na dobijanju pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR).

On je istakla da je UNDP spreman da podrži Crnu Goru u implementaciji strateških prioriteta i reformi definisanih Planom rasta za Zapadni Balkan, posebno u oblastima vladavine prava, razvoja privatnog sektora i zelene i digitalne tranzicije.

“Procesi pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i ispunjavanja Agende održivog razvoja u velikoj su mjeri komplementarni, jer je u Crnoj Gori čak dvije trećine mjera u okviru 17 Ciljeva održivog razvoja povezano sa pregovaračkim poglavljima”, rekla je Živković.

Kako je kazala, dvije decenije partnerstva između UNDP-a i EU na globalnom nivou podsticaj su za nastavak zajedničkog rada na prioritetima iz ta dva procesa, naročito u oblastima ekološke održivosti, pravde i socijalne politike, za dobrobit čitavog crnogorskog društva.

Navodi se da su Gorčević i Živković razgovarale i o podršci UNDP-a u sprovođenju Reformske agende kao novog i zahtjevnog instrumenta koji treba da omogući implementaciju sveobuhvatnih reformi u Crnoj Gori.

“Izrazile su zadovoljstvo saradnjom i ekspertskom podrškom UNDP-ja na polju promovisanja rodne ravnopravnosti i konkretnim rješenjima čiji je cilj napredak u ovoj važnoj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније