Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

07. 09. 2024. 07:45 >> 07:45
Čitaj mi:

PREPORUKE OEBS-a

"Oštrije kazne za transparentnije finansiranje partija"

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava je u Preliminarnom mišljenju o crnogorskom Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja preporučila redovno preispitivanje novčanih kazni kako bi se održala njihova učinkovitost, srazmjernost i efekat odvraćanja tokom vremena.

Podsjećaju da se članom 16 Preporuke Rec(2003)4 ističe potreba za "učinkovitim, srazmjernim i odvraćajućim sankcijama za kršenje pravila o finansiranju partija i kampanja."

"Zakon nudi niz finansijskih sankcija za rješavanje nepridržavanja zakonima i propisima, što je za svaku pohvalu. Međutim, promjenjivost u visini kazni, od 5,000 do 20,000 eura odnosno od 200 do 2,000 eura, može dovesti do percepcije nedosljednosti ili pristrasnosti kod donošenja odluka", ocijenili su u Preliminarnom mišljenju.

Da bi se unaprijedila transparentnost i pravičnost, smatraju da bi moglo biti korisno da se zakonom Agenciji naloži da izradi i objavi smjernice kojima se navode posebni kriterijumi za određivanje visine novčanih kazni.

"Kazne da se utvrđuju na osnovu indeksacije kako bi se izbjeglo njihovo brzo zastarijevanje", preporučuju iz OEBS-a.

Mišljenja su da postoji nesaglasje u Zakonu u pogledu izricanja novčanih kazni i drugih sankcija, kao što je gubitak sredstava iz javnih izvora.

"Na primjer, prema članu 60, Agencija može izreći kaznu potpunog ili djelimičnog gubitka budžetskih sredstava u slučajevima povrede čl. 18, 20 i 25 ili potpunog gubitka budžetskih sredstava za povrede iz čl. 66 (stav 1), 6, 20, 29 i 40). Međutim, ovi prekršaji su navedeni i u članu 66, što dovodi do nedosljednosti. Postoje i nedosljednosti i u vezi sa članom 66.23, koji predviđa novčane kazne za otpočinjanje izborne kampanje prije potvrđivanja izborne liste i za neotvaranje posebnog računa. Ipak, članovima 24 i 30 dozvoljava se mogućnost ranijeg početka kampanje po otvaranju žiro računa", piše u Preliminarnom mišljenju.

Naglašavaju da svi prekršaji, prilikom određivanja sankcija, treba da budu jednoobrazno srazmjerni, učinkoviti i odvraćajući.

"Sankcije predviđene Zakonom treba temeljno pregledati i standardizovati kako bi se otklonile nedosljednosti. Sve mjere ili sankcije koje propiše Agencija treba da budu srazmjerne, djelotvorne i odvraćajuće. Štaviše, preporučljivo je redovno preispitivanje novčanih kazni kako bi se održala njihova učinkovitost, srazmjernost i efekat odvraćanja tokom vremena", zaključeno je u Preliminarnom mišljenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније