Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković, RCG

24. 08. 2024. 07:13 >> 07:10
4
Čitaj mi:

REAKCIJE

"ASK da vrati vjeru u borbu protiv korupcije"

Ozbiljani posvećen rad koji bi vratio povjerenje u Agenciju za sprječavanje korupcije, to bi trebalo da bude osnovni zadatak čelnika institucije, kaže Marija Kalezić - Popović iz Centra za građanske slobode.

"Od prvog čovjeka ASKA bi zaista trebalo očekivati da se upusti u suštinske administrativne istrage, ne one koje smo imali gledati pa su trajale deseti više godina, a nismo imali nikakve konkretne rezultate povodom toga, već zaista uključene i suštinske", kazala je Kalezić-Popović.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže da bi čelnik ASK-a trebalo ozbiljno da zagrebe u osjetljivo i problematično polje korupcije i stvori instituciju od povjerenja.

"Bez obzira da li se radi o stalnom stanju ili vede stanju, pred direktorom ASK-a će biti ogroman izazov da prosto pokuša da stvori instituciju u koja se bori sa korupcije. ASK nikada nije bila institucija naspornog kredibiliteta, a za mandata prethodne direktorke je ona posebno urušena. Tako da su negdje očekivanje javnosti da se stvori, odnosno pokuša stvoriti institucija koja će se zaista baviti onim što su joj zakonske nadležnosti", ističe Mrdović.

Da javnost želi da vidi stvarne i suštinske korake u borbi protiv korupcije, poruka je Popović Kalezić.

"Na koji način će doći do određenih procesuiranja, kako će se uspostaviti veze sa tužilaštvom, na koji način će se prekršajni postupci rješavati, ne da to budu prekršajni postupci radi statistike i statističkih podataka, već zaista oni koji su suštinski i ukazuju na ozbiljne propuste.

A čelnika ASK-a, kako naglašava Ines Mrdović, čeka rasvjetljavanja čitavog niza afera iz prethodnog perioda.

"Mislim prevastohodno na utvrđivanje vrijednosti satova bivšeg dugogodišnjeg crnogorskog predsjednika i premijera Đukanovića na pitanje imovine, odnosno čije stvarno vlasništvo poznate "ničije kuće" u zemlji, provjerom imovine niza ministara iz prethodnih dominantno vlada za koje su podnošene brojne prijave i inicijative i gdje se tražilo od ASK-a da utvrdi da li oni stoje iza određenih vrijednih nekretnina, odnosno da li su vlasnici brojne imovine koju ne mogu dokazati realnim svojim prihodima koje su osvarivali dok su obavljali javne funkcije", naglasila je Mrdović.

Podsjećamo da skorašnja direktorica ASK-a, Jelena Perović, razriješena je prošle sedmice sa te funkcije. Protiv nje se vodi postupak zbog zloupotrebe službenog položaja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније