Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Anadolija ]

10. 08. 2024. 13:50 >> 13:49
Čitaj mi:

Ibrahimović

"Mora se zaustaviti stradanje nevinih civila u Gazi"

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti Turskoj, u razgovoru za Anadoliju izjavio je kako se hitno mora zaustaviti stradanje nevinih civila, djece, žena i obezbijediti trajni mir u Gazi, koja je već mjesecima pod intenzivnim napadima izraelske vojske.

Ibrahimović je boravio u dvodnevnoj posjeti Turskoj, gdje se sastao s najvišim turskim zvaničnicima, među kojima je i njegov kolega Hakan Fidan.

Tim povodom je šef crnogorske diplomatije za Anadolu govorio o posjeti Turskoj, važnosti ove zemlje za regiju Zapadnog Balkana, kao i aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku.

Govoreći o odnosima dviju zemalja, Ibrahimović je podsjetio kako je ovo njegova prva inostrana posjeta od preuzimanja dužnosti ministra vanjskih poslova, što svakako sa sobom nosi poruku. Podsjetio je da ove godine proslavljaju značajan jubilej 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike Turske.

"Spremni smo da zajedno s našom prijateljskom državom u Republikom Turskom razvijamo, ne samo našu bilateralne odnose, nego da zajedno kao saveznici NATO alijanse doprinosimo miru i stabilnosti cijelog svijeta", rekao je Ibrahimović.

Napominjući kako danas skoro nema oblasti u kojima Turska i Crna Gora ne unapređuju svoje odnose, Ibrahimović je rekao:

"Imamo prostora da unapređujemo privrednu saradnju, da privrednici iz Turske, iako ih ima u velikom broju, da ima još prostora da upoznaju potencijale Crnoj Gore, da prepoznaju svoj interes da investiraju u Crnu Goru. Isto tako očekujem da privrednici iz Crne Gore nađu svoj interes da investiraju u Tursku."

Naglasio je kako Crna Gora i Turrska imaju vrlo dobre odnose u raznim oblastima, posebno je pohvalio aktivnosti Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Instituta "Yunus Emre", koji su realizovali veliki broj projekata u njegovoj zemlji.

Govoreći o politici Turske prema Zapadnom Balkanu, Ibrahimović je istakao kako Republika Turska ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu posebno kada je u pitanju uspostavljanje mira i stabilnosti regiona".

"Vrlo je važno da svaki faktor na Balkanu, a posebno jedan od najvažnijih faktora kao što je Republika Turske, pošalje snažan signal da ne podržava one politike koje imaju za cilj destabilizaciju regiona. Tako će i one politike koje su usmjerene na destabilizaciju Zapadnog Balkana ipak odustati u svojoj namjeri, da znaju da jedna velika država kao što je Turkiye ne daje podršku takvim politikama", poručio je Ibrahimović te nastavio:

"Turska pokazuje da će uvijek biti za prosperitet zemalja Zapadnog Balkana kroz podržavanje integracionih procesa zemalja regiona, snažnim političkim dijalogom između država Zapadnog Balkana, bilateralnom saradnjom i zajedničkim učešćem u raznim regionalnim inicijativama. To napominjem iz razloga što samim tim Turske nedvosmisleno šalje poruku da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, odnosno da su jasni kada su u pitanju mir i stabilnost regiona."

Na kraju razgovora, Ibrahimović je govorio i o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, napominjući da Crna Gora s posebnom pažnjom prati ta dešavanja.

"Iskazujemo zabrinutost zbog eskalacije tenzija i rizika od širenja sukoba. Zato pozivamo sve aktere, sve velike sile da kroz politički i diplomatski dijalog dođemo do rješenja, odnosno do uspostavljanja trajnog mira na Bliskom istoku", poručio je Ibrahimović.

Podvukao je kako se mora zaustaviti humanitarna katastrofa.

"Moramo zaustaviti stradanje nevine djece, žena, civila. Pozivamo sve aktere da pomognu u rješavanju, što hitnijem rješavanju ovog sukoba kako bi Gaza, odnosno te dvije države, uspostavile trajni mir. Ne smijemo dozvoliti eskalaciju sukoba dalje. Zabrinuti smo, ali vjerujemo da su danas svi svjesni, i akteri i cijeli svijet da mir nema alternativu. A da rat može samo donijeti stradanja nesreću državama koje ratuju", zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније