Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

19. 07. 2024. 10:35 >> 10:35
Čitaj mi:

CDT

Ustavni sud da prestane ignorisati važne inicijative

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Ustavni sud da se što prije izjasni o inicijativama naše organizacije za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Odluke o dopuni Statuta opštine Nikšić, upućenim 2022. i 2023. godine.

"Iako poštujemo pravo Ustavnog suda da samostalno odlučuje o sopstvenim prioritetima smatramo da je zaista neprimjereno i nedopustivo da se gotovo dvije godine čeka na odluku o inicijativi za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojim je, u toku već raspisanog izbornog procesa, značajno promijenjena izborna jedinica Podgorica, kroz formiranje opštine Zeta. Ukoliko Ustavni sud mirno posmatra potencijalno kršenje međunarodnih izbornih standarda i ključnih izbornih prava građana/ki, on time, svjesno ili ne, postaje saučesnik u podrivanju demokratskih procesa u našoj državi", saopštili su iz CDT-a.

Iako, ističu, razumiju da se već napravljene greške u toku okončanog i verifikovanog procesa više ne mogu ispraviti i vratiti u pređašnje stanje, u CDT-u smatraju da je od izuzetne važnosti da se Ustavni sud izjasni o ovom pitanju, kako se njihov pasivan odnos ne bi shvatio kao odobravanje prakse da se granice izbornih jedinica mijenjaju u toku izbornih procesa, sa ciljem ostvarivanja prednosti na izborima.

Stav Ustavnog suda, kako ističu, posebno dobija na značaju u kontekstu predstojeće izborne reforme, kojom treba preduprijediti potencijalna buduća kršenja univerzalnih standarda za demokratske i fer izbore.

Takođe, Ustavni sud, ni nakon 14 mjeseci, kako tvrde, još nije razmatrao njihovu inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Odluke o dopuni Statuta opštine Nikšić kojom se uvodi “krsna slava” ovog grada.

"Smatramo da je zadatak Ustavnog suda da svojim pravovremenim aktivnostima sprječava moguću diskriminaciju, a ne da takve pojave ignoriše. Svakom ko nešto zna o ovoj temi, ali i na osnovu prethodnih odluka Ustavnog suda, je jasno da je ovom odlukom opština Nikšić pripadnike pravoslavne vjerske zajednice dovela u privilegovan položaj u odnosu na druge građane – pripadnike drugih vjerskih zajednica i ateiste, čime je povrijedila princip jednakosti građana, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i njihovo pravo da budu zaštićeni od bilo kog akta posredne ili neposredne diskriminacije. Ćutanje Ustavnog suda vidimo kao podstrek i za druge opštine za donošenje diskriminatornih propisa i nametanje vjerskih praksi svim građanima, suprotno Ustavu Crne Gore", istakli su iz CDT-a.

Kada je krajem prošle godine kompletiran Ustavni sud, vjerovali su, kažu, da smo dobili instituciju koja se spremna da se suprotstavi moćnima.

Naglašavaju i da sada izgleda upravo suprotno – izgleda kao da ovaj sud nema hrabrosti da bude brana potencijalnom kršenju prava građana i građanki.

"Zato pozivamo Ustavni sud da prestane da ignoriše naše inicijative i da saopšti svoje mišljenje o vrlo vjerovatnom podrivanju ustavnog određenja građanske države i međunarodnih izbornih standarda. Pozivamo ih i da svojim nečinjenjm ne omogućavaju dalju komplikaciju i onako pravno komplikovanih situacija koje imaju direktan uticaj na naše živote.
Na kraju, nadamo se i da će Ustavni sud ubuduće više koristiti mogućnosti koje mu zakon daje i mnogo više samoinicijativno pokretati postupke u slučajevima stvaranja ozbiljnih devijacija i pravnog haosa u zemlji. Onda kada politički subjekti krenu u takve poduhvate, Ustavni sud mora biti brana i stati u zaštitu prava i sloboda građana", zaključuju iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније