Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ RSE ]

12. 07. 2024. 15:38 >> 15:38
3

UPOZNATI SA PRESUDOM

Ambasada SAD u Podgorici prati razvoj događaja u slučaju 'državni udar'

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici je saopštila za Radio Slobodna Evropa da su upoznati sa novom presudom Višeg suda u procesu 'državni udar'.

"Budući da se radi o prvostepenoj presudi, postoji mogućnost žalbe u daljem sudskom postupku. Ambasada će nastaviti da prati razvoj događaja u ovom slučaju do donošenja konačne pravosnažne presude", odgovoreno je iz Ambasade na upit RSE da prokomentarišu presudu.

Naime, Viši sud u Podgorici je 12. jula oslobodio krivice sve optužene za pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine, među kojima su državljani Rusije i Srbije i lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) - aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević.

Sudija Zoran Radović je ocijenio da nema dokaza da su okrivljeni, kako se navodi u opštužnici Specijalnog tužilaštva, pokušali na dan parlamentarnih izbora 2016. da nasilno uđu u Skupštinu, proglase pobjedu tada opozicionog DF-a a sve u cilju sprječavanja Crne Gore da se priključi NATO.

Ambasada je dodala da će Amerika nastaviti da pomaže Crnoj Gori u nastojanjima da ojača vladavinu prava, zaštiti slobodu medija i unaprijedi druge reforme potrebne za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ambasada SAD u Podgorici je maja 2019. godine, tadašnju prvostepenu presudu Višeg suda kojom su optuženi proglašeni krivim za pokušaj 'državnog udara', okarakterisala kao istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori.

"To je važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokratije neprihvatljiva", navela je 2019. Ambasada SAD a mreži X.

Specijalno tužilaštvo ima pravo žalbe na najnoviju presudu Višeg suda, ali se nije oglašavalo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније