Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

10. 07. 2024. 09:35 >> 09:35

lideri evropskog saveza

"Crna Gora i BiH ključne za stabilnost Zapadnog Balkana"

Stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odbrane njihove nezavisnosti i suvereniteta i očuvanja koncepta multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih društava koje imaju zajednički cilj – članstvo u EU. To je konstatovano tokom razgovora koji su lideri Evropskog saveza Ivan Vujović, Damir Šehović i Vatroslav Belan vodili sa predsjedavajućim u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem.

Kako se navodi u saopštenju, lideri Evropskog saveza borave u Bosni i Hercegovini u susret komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kojoj će prisustvovati u četvrtak, 11. jula.

Bećirović je Vujoviću, Šehoviću i Belanu zahvalio na odluci da odmah nakon formiranja Saveza učestvuju na komemoraciji u Srebrenici i što su upravo Bosnu i Hercegovinu odabrali za prvu destinaciju u regionu u kojoj će predstaviti novu progresivnu evropsku platformu na političkoj sceni Crne Gore.

Sagovornici su, kako ukazuju, zaključili da će samo snažnom saradnjom i regionalnim savezništvom progresivnih, građanskih, istinski evropskih organizacija Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dvije stare i prijateljske države, biti sačuvane i pridružene evropskoj porodici država.

Na toj liniji Bećirović je pozdravio formiranje Evropskog saveza kao dobar primjer sinergije dokazanih građanskih, antiratnih, reformskih i proevropkih partija.

Vujović, Šehović i Belan su poručili Bećiroviću da će Bosna i Hercegovina u Evropskom savezu uvijek imati pouzadnog prijatelja i bespogovornog zagovornika njene cjelovitosti i suvereniteta. Saopštili su da Crna Gora hitno mora dobiti novu Vladu i parlamentarnu većinu "koje neće po diktatu Andrije Mandića entitete BiH predstavljati kao države i koje neće biti na liniji politka Milorada Dodika".

"Nova proevropska Vlada Crne Gore u kojoj će zasigurno biti Evropski savez vrlo brzo će izgladiti odnose sa Bosnom i Hercegovinom i vratiti ih na partnerski i prijateljski nivo na kojem se neće stvarati okolnosti za upućivanje protestnih nota, već za razmjenu iskustava i međusobnu pomoć na evropskom putu", zaključili su lideri Saveza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније