Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ VoA ]

10. 07. 2024. 07:58 >> 07:58

američki senatori

"Zapadni Balkan ključan za evropsku bezbjednost"

Američki senatori Džin Šahin iz Demokratske stranke i Tom Tillis, republikanac, kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe Senata SAD, sastali su se u utorak sa premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i ministrom inostranih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem kako bi pričali o "važnom doprinosu svake zemlje NATO alijansi, kontinuiranoj podršci Ukrajini i ulozi balkanskih zemalja u unapređenju regionalne stabilnosti", navodi se u saopštenju iz kabineta senatorke Šahin.

Takođe je razgovarano o tome kako Sjedinjene Države mogu da nastave podršku nastojanjima tih zemalja za članstvo u EU. Šahin i Tilisu su se pridružili američki senatori republikanci Majk Raunds, Džeri Moran i Pit Rikets.

„Imamo priliku da pokažemo svoju posvećenost Zapadnom Balkanu tako što ćemo podržati napredak svake zemlje ka članstvu u EU, kako bi naša transatlantska alijansa postigla regionalnu i globalnu stabilnost“, rekla je Šahin.

„Bilo je sjajno sresti se sa liderima ovih važnih zemalja. Naše nepokolebljivo jedinstvo jasno pokazuje da će Sjedinjene Države biti odlučne u slabljenju napora za podrivanje mira i stabilnosti u regionu", dodala je senatorka u saopštenju.

„Današnji sastanak sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore bio je produktivan razgovor o njihovom napredovanju ka članstvu u EU“, rekao je Tilis.

„Region Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za evropsku bezbjednost, i kao kopredsjedavajući NATO posmatračke grupe u Senatu, jasno smo stavili do znanja da su Sjedinjene Države posvećene suprotstavljanju totalitarnim režimima, posebno kada Rusija nastavlja nelegalni rat protiv Ukrajine i prijeti našim NATO saveznicima. Drago mi je da imam priliku da čujem lidere ovih zemalja i da produbim postojeću saradnju sa našim partnerima", naveo je Tilis, a prenosi se u saopštenju.

Visoka članica senatskog Odbora za spoljne poslove, Šahin je jedna od vodećih ličnosti koje se u gornjem domu američkog Kongresa bave regionom. Senatorka Šahin je u aprilu pozdravila usvajanje svog Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana u odboru, iza koga stoje obje stranke.

Predvodila je tri kongresne delegacije u regionu u protekle dvije godine, a nedavno je predvodila delegaciju sa američkim senatorom Piterom Velčom u Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Senatorka Šahin takođe predvodi napore za usvajanje Zakona o sjećanju na Srebrenicu, koji je predstavljen u oktobru 2023. Takođe su ga podržale obje stranke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније