Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

09. 07. 2024. 19:35 >> 19:35
1
Čitaj mi:

SAGLASNI

I vlast i opozicija žele transparentnije finansiranje partija

Političke partije spremne su za izmjene i dopune zakona o finansiranju političkih partija , i da ih završe do kraja jula, kako je i dogovoreno. Načelno, usaglasili su stavove, samo čekaju da čuju preporuke OEBS-a i Odira.

Iz nevladinog sektora, ipak, očekuju da se smanji uticaj finansiranja iz biznisa, posebno onog novca koji dolazi iz inostranstva.

Politčke partije su saglasne da je neophodno transparentnije finansisranje i da će se za to i zalagati.

Nedostatak političke volje blokiralo je izmjene zakonao finansiranju političkih partija, kaže Dragan Koprivica iz Centra za Demokratsku tranziciju. Konačno je na red došao i taj zadatak.

"Partije sad treba da da pokažu imaju li političke volje. A na nju utiču političke partije koje treba sebe da ograniče. To do sad nismo vidjeli. Član sam odbora i očekujem da to vidimo", navodi Koprivica. 

Iako je do obećanog teksta zakona ostalo nešto više od 20 dana, spremnost političkih subjekta je očigledna da se to završi u roku.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kaže da je optimista i da se može do 31.jula doći do izmjene zakona o finansiranju partija.

"Čekamo preporuke OEBS-a i ODIR-a", dodao je on. 

Admir Adrović iz Bošnjačke stranke kaže da je rok 31. jul i da su ga i oni postavili.

"Lično smatram da možemo imati rješenje koje će biti plod svih subjekata.

Vasilije Čarapić podsjetio je da su imali dva sastanka i ove sedmice, na kom ce radna grupa da razmatra razne opcije.

"Imamo podršku ODIR-a i oni će prezentovati svojeopcije, pa da se do kraja mjeseca postugne konsenzus", dodao je on. 

A približile su partije pozicije i opozicije i stavove oko glavnih tačaka novog zakona i onoga što bi trebalo promijeniti, a to su izvori finasiranja.

"Mi smo saglasni oko najbitnijih pitanja, a to su: sivi fondovi, kriminalizacijanelegalnog finasiranja, dodatno ograničenje korišćenja državnih resursa i zapošljavanje tokom kampanje", naveo je on. 

Iz CDT poručuju da je potrebno sve odmjeriti kako bi seisključio bilo čiji uticaj.

"Treba da se ograniči uticaj drzave, ulaganje državnog novca u kampanju partije, a i da se spriječi dolazak novca iz biznisa", zaključio je on. 

Političke partije su kažu zarad konačnog uvođenja vladavine prava spremne i da podrže da se pooštre mjere krivičnog zakona za nelegalno finansiranje političkih partija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније