Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

01. 07. 2024. 10:12 >> 10:20

ZA BUDUĆNOST ŠAVNIKA

"Milatović, Spajić i Mandić da spriječe kršenje pravnog poretka u Šavniku"

Dopuštanje da odluka koja nema pravno utemeljenje proizvodi pravno dejstvo, je kršenje zakona, poručili su iz Koalicije za budućnost Šavnika. Pozvali su predsjedniku i kako su rekli, stanu na put kršenju pravnog poretka u Šavniku.

 

“Uprkos činjenici da Šavnik za one koji kreiraju procese u Crnoj Gori predstavlja periferni problem, mi, predstavnici Koalicije za budućnost Šavnika, podsjećamo da je Šavnik dio Crne Gore. Stoga pozivamo predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine da spriječe rušenje pravnog poretka Crne

Gore”, navodi se u saopštenju.

Napominju da je mandat Skupštine opštine Šavnik istekao 2022. godine, kada su održani izbori u 21 od 23 biračka mjesta u opštini Šavnik.

“Kao i vama tako i široj javnosti je poznato da na dva biračka mjesta izbori nijesu završeni zbog izbornog turizma tj. neposredno pred izbore je uvećan broj stanovnika za preko 20 odsto”, navode iz Koalicije.

Podsjećaju i da  građani Šavnika nijesu dozvolili da o njihovoj sudbini odlučuju izborni turisti iz Nikšića i drugih mjesta.

“Da napomenemo samo u biračkom mjestu Kruševice broj stanovnika u vrijeme izbora je uvećan za preko 400 %.

Popis iz 2023. godine je potvrdio opravdanost sprečavanja izbornog inženjeringa, prema kome glasača u Šavniku je oko 400 više od broja stanovnika. Valjda o izborom procesu u Šavniku neće odlučivati Sjekloće, Belade, Šaleri, Đukanovići, Egzete, Nikolići, Vujovići, Sredanovići, Mrvaljevići, Erakovići, Ferizi, Kruške, Međedovići, Bajčete, Mušikići, Vukićevići, i mnogi drugi”, navodi se u saopštenju.

Poručili su da je reagovao narod , odgovarajući na pasivnost institucija koje su morale spriječiti izborni turizam i samim tim primijeniti zakon i zaštititi građane Šavnika.

“U međuvremenu nelegitimna Skupština nastavlja sa radom i donosi Budžet za 2023.i 2024. godinu sve do marta 2024. godine kada većina saziva Skupštine koju čini DPS, na elektronskoj sjednici donosi Odluku o skraćenju mandata odbornicima Skupštine opštine, suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi koji ne prepoznaje institut skraćenja mandata odbornicima, već skraćenje mandata Skupštini”, navodi se u saopštenju.

Odluka kao takva, kažu, nema svoje zakonsko utemeljenje.

“Napominjemo da je navedena Skupština nezakonski i održana jer je od momenta zakazivanja do momenta održavanja prošlo svega par sati, a bez pozivanja odbornika opozicije. Očigledno se lokalnoj DPS vrhuški žurilo kako bi preduprijedila uvođenje prinudne uprave u Savniku”, kažu iz Koalicije.

Bez obzira na očiglednu zloupotrebu od strane većine u lokalnom parlamentu, nadležne institucije dozvoljavaju da predmetna Odluka kao takva nastavi da proizvodi pravno dejstvo, uprkos činjenici da je u suprotnosti sa Zakonom, a istovremeno Vlada iz pravnih tokova povlači svoju Odluku o raspuštanju Skupštine opštine Šavnik. Ono što je vrlo bitno je pitanje odgovornosti za nesprečavanje uvođenja u

pravne tokove odluke odbornika DPS Šavnik, koja je u suprotnosti sa zakonom..

Nakon tri mjeseca od nasilnog skraćenja mandata i pravnog djelovanja predmetne odluke, nelegitimna predsjednica skupštine opštine Šavnik saziva elektronsku sjednicu za 2. jul 2024. godine, opet izigravajuću zakon naočigled institucija. Prethodno predsjednik Opštine donosi 10.06.2024 godine

Odluku br. 02-01-018/24-1703 kojom stavlja van snage Odluku o skraćenju mandata odbornika Skupštine opštine Šavnik. tj. vraća mandat odbornicima. Nezabilježeno i u praksi i u Zakonu da predsjednik bira odbornike.

Predsjedniče države, Premijeru, Predsjedniče skupštine, podsjećamo Vas Da je pasivnošću nadležnih institucija uveden u legalne tokove izborni turizam koji dovodi do direktnog kršenja Ustava u kom nedvosmisleno stoji da izbori moraju biti demokratski i u skladu sa Zakonom.Demokratija i poštovanje zakona ne podrazumijevaju prijavu lažnog prebivališta u

cilju prekrajanja izborne volje. Za navedeno postoje brojni dokumentovani dokazi.

Da se Ustav krši i u dijelu zajamčenog prava na lokalnu samoupravu, njeno funkcionisanje,osim organizacionih jedinica podrazumijeva mogućnost građana da učestvuju u donošenju odluka preko izabranih predstavnika u lokalnom parlamentu. Postojećim predstavnicima mandat je istekao 2022 godine., Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније