Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Krsto Gazivoda, TVCG

01. 07. 2024. 07:05 >> 07:05

POLA GODINE PRAZNOG HODA

Izborna reforma: Poslanici da razmirice ostave po strani

Skupštinski odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu sebi je priuštio šest mjeseci praznog hoda. Zakoni koji su preduslov za evropski put Crne Gore još uvijek nijesu završeni, već je za Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja tek formirana radna grupa. S obzirom na to da je mandat Odbora oročen na 12 mjeseci, poslanici će tražiti produženje mandata, a izmjene zakona zavisiće najviše od volje političkih subjekata.

Sveobuhvatna izborna reforma o kojoj se govori desetak godina, ne može više da čeka. Ipak, odbor koji se njome bavi, a ciji je mandat oročen na godinu, sebi je priuštio pola godine praznog hoda. Razlog je ovog puta bila situacija u Šavniku, ali je ovakav scenario već viđen.

“Ako se vratite u prošlost, znate da je tu uvijek bilo određene opstrukcije, uvijek je bio određeni politički momenat zbog kojeg je odbor prekidao svoj rad”, kaže poslanica DNP-a Maja Vukićević.

Kako se pozicije iz koje poslanici sagledavaju reformu izbornog zakonodavstva mijenja, u zavisnosti jesu li na vlasti ili ne, tako se mijenja i njihova volja za promjenama.

“Imamo tu karakterističan model ponašanja da vi kada ste opozicija zagovarate izmjene izbornih zakona, kada dođete na vlast shvatite da vam odgovara status kvo”, kaže Milena Gvozdenović iz CDT-a.

I ovoga puta sve će zavisiti od volje političkih partija, koje su je makar deklarativno pokazale. Iz vladajuće većine kažu da oni nijesu odgovorni za šest mjeseci neuspješnog rada, da zakoni na snazi ne idu na ruku opoziciji i da bi oni trebali da budu ti koji će se više angažovati u radu odbora.

“Iz dosadašnjeg postupanja opozicije vidjeli smo da ta deklarisana volja nije stvarno jednaka djelima i da oni moraju mnogo ozbiljnije da djelaju kako bi dokazali svima da žele izbornu reformu”, navodi Vasilije Čarapić, poslanik PES-a.

“Opoziciji je svakako u interesu da se izborno zakonodavstvo usvoji na način na koji to preporučuje EK. Ali, da li je vlasti u interesu? Mislim da nije”, ističe poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Pred odborom su brojni zadaci, četiri važna zakona iz ove oblasti koje moraju donijeti. Za pola godine koliko je prvobitno bilo opredijeljeno – teško. Međutim tražiće produženje mandata odboru kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme, a za Zakon o finansiranju partija već je postavljen rok da se završi do kraja ljeta.

“Sasvim sam siguran da ako bude političke volje, da će narednih godinu dana, taj posao moći da se završi, a posebno zakon o finansiranju političkih partija, koji, siguran sam, u narednih mjesec, a posebno dva, može biti poslat parlamentu na odlučivanje”, ističe Nikola Rakočević (DPS).

“Da li će ova prva radna grupa uspjeti da završi svoj posao, to će nam dati odgovor da li je raspoloženje deklarativno ili zaista postoji želja da se krene u rješavanje svih problema”, poručuje Maja Vukićević, (DNP)

“Što se tiče ostalih reformi, radiće se i tokom ljeta, i na proljeće, produžiće se vjerovatno rok. Za tim nema nikakvih prepreka, ali samo je bitno da se radi”, ističe Vasilije Čarapić (PES).

Ukoliko bude produženja mandata odbora, moguće je da se posao završi, kažu iz CDT. Međutim, za zakone koji su preduslov za evropski put Crne Gore, bitno je da poslanici razmirice ostave van odbora.

“I zato poslanici i poslanice će nadam se ovoga puta početi kvalitetnije da se ophode prema ovom pitanju, a politička pitanja bi morali da rješavaju van Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu”, ističe Milena Gvozdenović (CDT).

Dug je put koji je pred poslanicima, jer i nakon donošenja zakona, potrebna je primjena, a izgubljeno vrijeme mora se nadoknaditi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније