Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

24. 06. 2024. 10:58 >> 15:19
9
Čitaj mi:

DUŠKO MARKOVIĆ

"Budućnost ne vidimo onako kako je vidi DPS, nijesmo ničiji politički izdanak"

Bivši crnogorski premijer i funkcioner DPS-a Duško Marković predstavio je danas politički program Stranke evropskog puta (SEP). On je danas saopštio da novoformirana partija nije "ničiji projekat, niti nasljednik, niti politički izdanak". Kaže da će biti spremni za vanredne ili parlamentarne izbore, i da će biti spremni da političkim akterima garantuju otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažu.

"U proglasu i manifestu Inicijativnog odbora koji ste dobili saopšteni su razlozi koji su nas motivisali da formiramo stranku. Smatramo da se političkim i ekonomskim procesima u zemlji i van nje u poslednje tri do četiri godine upravlja legitimno, neozbiljno i neodgovorno, na način koji ugrožava državnu ekonomsku suverenost i stabilnost Crne Gore i njen ustavni poredak, njen građanski karakter, a nažalost i koheziju njenih naroda", kazao je Marković danas.

Dodaje da sve ovo zajedno kreira atmosferu nepovjerenja i nesigurnosti u našem društvu.

"Za to vrijeme država i institucije pred našim očima gube kredibilnost, snagu i potencijal. Ovo nije trenutak da izrečene konstatacije dodatno argumentovamo obrazlažemo, jer bi svako od nas to mogao učiniti na dugo i na široko, ali u danima koji stižu bit će dovoljno prilike i za to siguran sam. Svjesni da većina građana svjedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, postavili smo sebi cilj da učestvujemo na narednim izborima, bilo vanrednim ili redovnim, da bismo svojim znanjem, iskustvom i energijom pomogli Crnoj Gore da se oporavi", istakao je on.

Kaže da su njihova vrata otvorena su za sve one koji na posljednjim državnim izborima "nisu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili povjerenje, a takvih je bilo veliki broj biračkog tijela. Takođe i za sve one koji su razočarani i osjećaju se izigranim od političkih aktera kojima su dali svoj glas, a takvih je nemali broj".

"Stranka Evropskog progresa će pružiti drugačiji i ozbiljniju listu političkih uz odgovornostima programskim ciljevima koje ćemo ponuditi. Uz potpunu posvećenost evropskom putu Crnoj Gore i njenom sveukupnom progresu političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo, kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo", naveo je Marković.

Stava je da Crnoj Gori nije potrebno pomirenje.

"Kako to govore politički akteri vlasti. Jer govreći o pomirenju, ciljano u prvom planu se stavljaju naše razlike koje nas drže u permanentnoj destabilnosti. U savremenom demokratskom društvu razlike se podrazumijevaju i ne postaju brana napretku", istakao je Marković.

Potenciranje pomirenja istovremeno je, kaže on, i nametanje krivice i stigme za jednu od dvije strane koje treba miriti.

"Umesto toga, mi ćemo nastojati da bolje razumijemo jedne i druge i da u dijalogu pronalazimo najbolja rješenja za najveću moguću većinu građana Crne Gore", naveo je Marković.

Ukazao je i na globalne probleme.

"Crna Gora nije izolovano ostrvo u mnogo globalnih problemima koji ugrožavaju stabilnost kako regionalno, tako i međunarodno. Danas niko nije zaštićen od narastajućih prijetnji. Evropska stabilnost je ozbiljno ugrožena, a čitav demokratski svijet je zabrinut od onoga što nas može zadesiti. Crnoj Gori je u takvoj situaciji možda više nego ikada neophodna stabilnost, odgovornost i ozbiljnost u vođenju spoljne i unutrašnje politike. Vrijeme koje živimo zahtijeva upravo takve donosioce odluka, odgovorne i pouzdane. Na kraju, razumevajući i osluškujući interesovanja javnosti o programskoj orijentaciji naše stranke i ideologije i političke strategije, želim da saopštimo", istakao je Marković.

Poručio je da ova stranka nije ničiji projekat.

"Mi nismo ničiji projekat, niti nasljednik, niti politički izdanak. Nismo se konstituisali sa ciljem da budemo protiv nekoga. Naš pogled je pogled u budućnost. Mi ćemo raditi za bolju Crnu Goru od one koju danas živimo, a udružili smo se da uspijemo", naveo je on.

Kaže i da su u Inicijativnom odboru su odgovorni ljudi sa dokazanim integritetom, sa profesionalnim karijerama, "spremni da to potvrde i na polju bavljenja politikom".

"Dakle, ovo je Evropska partija demokratske orijentacije", podcrtao je Marković.

Pored Duška Markovića, govorili su doktorka Jelena Knežević, privrednik Vlastimir Ristić, profesorica Mira Lakčević, dipl. pravnik Admir Mustajbašić, ekonomski stručnjak Ilija Mugoša, magistarka međunarodih odnosa Rozalina Lulgjuraj.

Putem video bima oglasila se i bivša ministarka nauke i funkcionerka DPS-a Sanja Damjanović koja je pojasnila da je suština ove stranke evropski razvoj baziran na konkretnim projektima u raznim segmentima.

"Ključna riječ za ovu partiju je progres, a uspješne političke organizacije su one koje nude rješenje i kreiraju novu vrijednost", istakla je ona.

Na osnivanju SEP-a govorili su i drugi članovi inicijalnog odbora među kojima su bili Mira Lakčević, Admir Mustajbašić, Vlastimir Ristić i Nikola Pavlićević.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније