Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

21. 06. 2024. 17:06 >> 17:38

zakonodavni odbor

"Netačno da je Zakon o SPI 30 mjeseci bio u skupštinskoj proceduri"

Netačna je tvrdnja Ministarstva javne uprave da je zakon trideset mjeseci bio u skupštinskoj proceduri, navodi se u reagovanju skupštinskog Zakonodavnog odbora. Kako navode, da iz Ministarstva govore neistinu lako je provjeriti prostom pretragom skupštinskog sajta gdje se dolazi do preciznog podatka da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama prvi put predat 18.01.2022. tokom pauze u radu Skupštine a svega nekoliko dana pred pad tadašnje Vlade.

"Kako je nepovjerenje Vladi izglasano 04.02.2022. godine ovaj predlog se nije ni mogao razmatrati jer je ministarka Tamara Srzentić smijenjena i nije mogla braniti zakon, a nova Vlada je odlučila da isti povuče iz procedure. Drugi put je Zakon o SPI predao ministar Dukaj i to raspuštenoj Skupštini 24.04.2023. godine, te isti nije ni mogao biti razmatran na odborima i sama Vlada ga je dopisom povukla iz procedure što se vidi i na sajtu Skupštine Crne Gore", navode iz Zakonodavnog odbora.

Tvrde da je Dukaj Zakon o SPI uputio Skupštini 18.01.2024. godine, i to uz brojne nedostatke u vidu propratne dokumentacije, što se vidi i na sajtu Skupštine, dokumentacija je dopunjena tek 29.02.2024. godine i to na sugestiju službe odbora.

Zakonodavni odbor je, kako ističu, dobio usmjerenje 26.01.2024. godine, nakon čega je zakazana sjednica odbora za 14.02.2024. Poručuju da je prije toga predsjednica odbora lično informisala Dukaja da zakon ima nedostatke koji se moraju ispraviti.

Tvrde i da iz Ministarstva javne uprave dva puta nijesu došli na odbor pa je zakon razmatran tek u trećem nastavku sjednice 29.02.2024. godine, ali nedostaci nijesu ispravljeni. Poručuju da je snimak sa sjednice javno dostupan i jasno se, kažu, vidi da su Dukaju saopštili da je manipulacija da je zakon bio u proceduri i pred odborima.

"Nakon što se odbor negativno izjasnio o zakonu, predsjednica odbora je lično kontaktirala gospodina Dukaja i ponudila mu da mu služba Skupštine odradi prečišćeni tekst Zakona o SPI, da mu se isti dostavi kako bi ga on vratio u proceduru. Za ovu tvrdnju postoje dokazi u vidu poruka koje su razmijenjene na relaciji predsjednica odbora - ministar Dukaj, a koje nećemo objaviti jer se radi o privatnoj komunikaciji, ali ukoliko ministarstvo nastavi sa plasiranjem dezinformacija javnost će imati priliku da vidi da je ministar pristao na predlog, ali da je državna sektetarka u ministarstvu insistirala da se od ideje o prečišćenom tekstu odustane, nakon čega su upoznati sa rizikom da su velike šanse da im predlog bude izostavljen sa dnevnog reda", istakli su iz Zakonodavnog odbora.

Poručuju da je posljednji napor da se postigne dogovor sa MJU učinjen na insistiranje predsjednika Skupštine Andrije Mandića, gdje su, kako tvrde, na sastanku u kabinetu predsjednika, Mandić i predsjednica Zakonodavnog odbora pokušali da nađu rješenje u dogovoru sa ministrom i državnom sekretarkom u MJU Katanom, ali njima nije bilo prihvatljivo da zakon upodobe pravilima.

"Ono što moramo istaći je da pravno-tehnička pravila za izradu propisa donosi Vlada Crne Gore, i da ista jednako važe i za Vladu i Skupštinu. Za razliku od kolega iz MJU ministar finansija Novica Vuković i njegova saradnica u ministarstvu gospodja Peranović su čim ih je odbor upoznao sa činjenicom da njihov predlog nije u skladu sa pravno-tehničkim pravilima isti povukli iz procedure", naglašavaju iz tog skupštinskog tijela.

Prema njihovim riječima, o kvalitetu rada samog odbora najbolje govore i izvještaji medjunarodnih institucija koje su istakle da je za pohvalu što se u radu držimo poštovanja pravno tehničkih pravila, a o nepristrasnosti najbolje svjedoči podatak da su skoro sva zakonska rješenja vraćena jednoglasno, da je samo u jednom slučaju bilo preglasavanje i da su svi zakoni koji su ocijenjeni kao neustavni ili u neskladu sa pravnim propisima bili predlozi Vlade ili parlamentarne većine.

Iz Zakonodavnog odbora poručuju i da su dužnosti odbora definisane Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore, gdje se jasno vidi da je nadležnost odbora da vodi računa o jedinstvenoj zakonodavnoj metodologiji i jedinstvenoj pravno-tehničkoj obradi akata koje donosi Skupština.

U ovom slučaju, kako su kazali, izgleda da su i Skupština i odbor krivi jer poštuju procedure i svoj Poslovnik o radu.

"Gruba je neistina da je samo jedan poslanik donio odluku o neispravnosti Zakona, jer to nije moguće po Poslovniku Skupštine Crne Gore gdje je za većinu u ovom slučaju potreban 41 glas za, a zakon nije dobio nijedan pozitivan glas. 45 poslanika koji su glasali su ocijenili da je rješenje neispravno, to što je neko uzdržan a neko protiv nije od važnosti, pa zaista čudi da se ovako interpretira glasanje. A glas predsjednice Zakonodavnog odbora je bio protiv iz razloga što su svi njeni napori da se dođe do rješenja kad je ovaj izuzetno važan zakon u pitanju ostali bez odgovora, pa umjesto što se targetira sam odbor bolje krivca potražiti medju onima koji su odbijali da zakon upodobe pravilima", navode iz tog skupštinskog tijela i poručuju:

"Zakonodavni odbor i Skupština Crne Gore, svjesni značaja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, sa zadovoljstvom će na prvoj narednoj sjednici usvojiti ovaj predlog, onda kad on bude vraćen u proceduru na valjan način. Da su se uvažile sugestije odbora do sad bi ovo rješenje bilo već usvojeno", zaključili su iz ZO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније