Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

21. 06. 2024. 08:56 >> 12:12
Čitaj mi:

Šušić i pejović

Rješenje krize vlasti u Glavnom gradu i rekonstrukcija Vlade

Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije (NSD) očekuju da kriza vlasti u Glavnom gradu uskoro bude okončana i smatraju da ona ne može uticati na državni nivo. Očekuju i skoru rekonstrukciju vlade.

Govoreći o krizi vlasti u Glavnom gradu Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazao je da je partija koju predstavlja ušla u pregovarački proces da bi se dogovorili. Međutim za to je, dodaje, potrebna volja sa obje strane.

"Kada je u pitanju Pokred Evropa sad ona postoji. Imajući u vidu očekivanja ne samo naših koalicionih partnera na nivou Glavnog grada već i očekivanja građana Podgorice mi smo spremni da dođe do dogovora", kazao je Pejović.

On je kazao da je na zadnjem sastanku postignuta neka vrsta načelnog dogovora da Pokret za Podgoricu i Pokret Evropa sad organizuju još jedan sastanak na kome bi formalizovali ono što su već dogovorili.

"U međuvremenu kolege iz Pokreta za Podgoricu su tražili da to odložimo. Ja se nadam da će se u međuvremenu javiti i da će se ta kriza završiti na način kakav očekuju i građani Podgorice, ubijeđen sam u velikoj mjeri i naši partneri u Glavnom gradu", kazao je Pejović.

Mirat Šušić iz Nove srpske demokratije smatra da se radi o pregovorima koji su sami sebi cilj ali se nada da će ga naredni dani negirati.

"Nadam se da će doći do finalnog sastanka Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu na kojem će oni i sebi i nama i koalicionim partnerima i građanima objasniti o čemu su se oni dogovarali, šta su bili zahtjevi Pokreta za Podgoricu šta je ispunjeno i možemo li dalje. Mi ni u jednom trenutku nijesmo pretendovali da budemo sudija među njima ali smo počeli da pokazujemo jednu dozu kritičnosti prema produžavanju tih pregovorima jer meni je žao što iz dana u dan imamo teme koje se tiču tih pregovora i krize vlasti za koje građani ne mogu da detektuju čime je uzrokovana. ...... Ja nijesam uspio da shvatim, pa i javnost, šta traži Pokret za Podgoricu a šta Pokret Evropa sad nije spreman da im da. Stvorio se utisak da se ti pregovori vode radi pregovora", kazao je Šušić.

Upitan da objasni koji je razlog mimoilaženja nekadašnjih partijskih kolega Pejović je kazao: "Imali smo priliku da čujemo od kolega iz Pokreta za Podgoricu da oni traže integrisanje u upravi Glavnog grada što je za mene legitimno, u okvirima proporcionalne snage. Mislim da to nije dramatično ni za PES a nijesam registrovao ni za jednu partiju koja čini parlamentarnu većinu. Ako to uzmemo u obzir ja ne vidim razlog zašto ne bi došlo do dogovora pogotovu ako je alternativa dogovoru destabilizacija vlasti u Glavnom gradu, raspisivanje izbora i vjerovatno vođenje kampanje u sred turističke sezone".

Istakao je da ne vidi nijedan valjan argument posebno, kako je naveo, taj da nakon godinu lokalna uprava nije postiga rezulatate. On smatra suprotno.

"Misilim da je za kratko vrijeme postigla respektabilne rezultate. Ako smo došli u situaciju da nakon godinu podilazimo zahtjevima strukura koje su 30 i više godina vodile ovaj grad mi smatramo da to nije potrebno u ovom trenutku. Zato smo spremni na dogovor, jako smo senzibilni na sve racionalne zahtjeve Pokreta za Podgoricu i ubijeđen sam da ćemo u narednih par dana doći do rješenja", kazao je Pejović.

On je kazao da pregovori traju više od tri mjeseca, da su tražili pisane zahtjeve i da su u razgovorima dobili saglasnosti gdje je problem.

"Zato se nadam, ne bih želio da iznosim neke teze koje bi otežale formalizaciju onoga što smo se usmeno dogovorili. Ja se nadam da smo ozbiljni i sve ovo što smo se dogovorili da ćemo ubrzo formalizovati i okrenuti se razvoju Glavnog grada", kazao je Pejović.

Šušić se nada da će do dogovora doći.

"Osim što se kolege trebaju dogovoriti o personalnim i finansijskim rješenjima oni se moraju dogovoriti o političkim principima", kazao je Šušić.

Pejović i Šušić smatraju da se kriza vlasti u Glavnom gradu ne može odraziti na državni nivo.

"Mislim da su nam i na državnom i lokalnom nivou potrebne stabilne strukture kako bi nastavili ka razvoju Glavnog grada.....Sve ovo odgovara opoziciji da osporava vlast na državom i lokalnom nivou", kazao je Pejović.

"Mislim da ta ideja nema logičku potporu niti može imati uspjeh pri realizaciji. Očekujem dodatnu stabilizaciju prilika na državnom nivou kroz najavljenu rekonstrukciju vlade", kazao je Šušić.

Kako je rekonstrukcija vlasti najavljivana za mjesec jun Šušić vjeruje da će se do kraja mjeseca po tom pitanju "nešto desiti".

"Ako ne dođe do formalnog sprovođenja u Skupštini, da ćemo imati jasne obrise kako to treba da izgleda. U svakom slučaju vjerujem da na državnom nivou možemo očekivati stabilizaciju političkih prilika ako svi budemo posvećeni onome što su trasirani politički pravci nakon parlamentarnih izbora. Vjerujem da smo pokazali da smo spremni da budemo faktor stabilnosti i kompromisa", kazao je Šušić.

"Imamo sporazum sa partnerima koji čine parlamentarnu većinu, imamo zakazanu međuvladinu konferenciju za 26. jun kada očekujemo dobijanje IBAR-a, nakon toga očekujemo da će se aktuelizovati brojne teme uključujući i ovu a to je rekonstrukcija Vlade", zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније