Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Krsto Gazivoda [ Dnevnik, TVCG ]

18. 06. 2024. 19:39 >> 19:40
Čitaj mi:

DISKUSIJA U CANU

Partije žele monopol, reforme nužne

Da je crnogorskom izbornom zakonodavstvu potrebna reforma, ali i da je malo šta urađeno u tom pravcu, odavno znaju ne samo birači, vec i političari. O tome se diskutovalo i u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, a jedna od tema bio je rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Profesorica na UDG-ju Nikoleta Đukanović podsjetila je da pomenuti odbor postoji od početka ove godine.

"Svoj mandat je oročio na samo 12 mjeseci. Do sada su imali par protokolarnih sastanaka. Protokolarnih jer jos uvijek nisu usvojili ni pravilnik o radu, niti je jasno koji član može imati kakve ingerencije u glasanju ili donošenju odluka", pojasnila je ona. 

Razlog je jednostavan. Volja partija, kaže Đukanovićeva, postoji samo u javnim istupima, ali ne i na djelu.

"Deklarativna podrška postoji, čak i od svih pomenutih članova ovog odbora ali ne treba zaboraviti da oni ipak djeluju na kraju i glasaju u odnosu na stav partija", smatra ona. 

Prema riječima profesora Srđana Darmanovića, izmjene koje se pominju samo su kozmetičke jer partije žele monopol nad izbornim procesom.

Da bi se legitimitet vratio građanima, Darmanović predlaže promjenu kompletnog sistema ili uvođenje otvorenih izbornih lista.

"Otvorene liste su radikalno rješenje, da zaokružite koga god hoćete. Ono može značajno da promijeni redosljed. otvorene liste bi mogle da daju prividan osjećaj biračima da na nešto utiču. Ovako biraju samo partije", tvrdi on. 

A profesor sa Univerziteta u Beogradu, Dušan Vučićević, zagovara novi sistem.

"I to podjelu Crne Gore na tri izborne jedinice i unutar njih izborne okruge u okviru kojih bi građani imenom i prezimenom birali predstavnike u skupstini. Recimo, ukoliko bi u izbornoj jedinici na primorju DPS-u pripala tri mandata, ta partija svoje mandate ne bi mogla da raspodijeli kome god hoće ili po nekakvom redosljedu na listi koji su unaprijed oni utvrdili, već po rezultatima koji su ostvarili njihovi kandidati", pojasnio je on. 

Takva promjena, kaže Vučićević, motivisala bi partije da predlažu najbolje kandidate.

"Građani bi konačno imali legitimne predstavnike u parlamentu", zaključio je Vučićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније