Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

15. 06. 2024. 19:43 >> 19:43
Čitaj mi:

PORUKE PARLAMENTARNE VEĆINE

Očekuju rekonstrukciju Vlade odmah nakon IBAR-a

Nakon dobijanja dugo iščekivanog IBAR-a čeka nas i dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade. Iako je izvjesno da će se članovi Nove srpske demokratije priključiti izvršnoj vlasti, nije poznato da li osim njih još neko ulazi u Vladu. Nije još objelodanjeno ni da li će Demokrate nakon dobijanja IBAR-a iz Vlade izaći, jer su oročili svoj ostanak zbog spora se premijerom u vezi sa imenovanjem v.d direktora Uprave policije. I Demokratska narodna partija je uslovila podršku Vladi usvajanjem rezolucije o Jasenovcu.

Rekonstrukcija je samo jedno od više važnih pitanja koje završnicu čekaju krajem juna. O proširenju redova Vlade javnost spekuliše, ali u politilčkim krugovima dogovori se uveliko sklapaju.

"Očekujemo rekonstrukciju odmah nakon IBAR-a, to je bio neki interni dgovor", kazao je Vasilije Čarapić iz PES-a.

Da se priključe Vladi već krajem juna spremni su u Novoj srpskoj demokratiji.

Dejan Đurović kaže da je u interesu vlade i parlamentarne većine da ZBCG što prije uđe u Vladu.

"Povećaće se broj ministara. Da li ćemo to nazvati rekonstrukcijom ili povećanjem članova Vlade, potpuno je nebitno, ali bitno je da će Vlada biti ojačana NSD-om i predstavnicima ZBCG", kazao je Đurović.

No, da li nova pojačanja izvršne vlasti znači i crveni karton za neke druge teško je utvrditi. Demokrate su oročile svoju podršku zbog spora oko izbora v. d. direkotra Uprave policije, ali od tada više nije poznato šta to u finalu i znači. DNP ima niz zahtjeva za ostanak u većini, pa je zato i ulazak u Vladu otvoreno pitanje za premijera, koji se o ovom pitanju ne oglašava. Ipak, politika nije uvijek dosljedna, pa je vlast slađa od opozicionih klupa tvrdi politički analitičar Zoran Stoiljković.

"Ne vjerujem da će neko izaći. Neće se cijeli blokovi naći u sastavu izvršne vlasti, da će Bošnjaci ući, a da Demokrate neće izaći uz dio nacionalnog bloka oko Mandića koji je pokazao sklonost dogovorima. Knežević je odličan kritičar u parlamentu, i recimo to obezbjeđuje mogućnost ako ne uđe cio srpski blok tu bude prostor da uđu predstavnici manjina", kazao je Stoiljković.

On vjeruje da je sve moguće. Karte su kaže u premijerovim rukama, samo je pitanje kako će ih podijeliti. Od tog poteza zavisiće i trajanje 44. vlade.

"Stabilna vladina većina uz široku parlamentarnu podršku jeste način da se dogura do kraja mandata i da se postignu neke reforme da se Crna Gora iznutra demokratizuje i da se obračuna sa političkom korupcijom što bi bilo dovršavanje reformskog paketa", smatra Stoiljković.

Novu srpsku demokratiju u sklopu sprozuma sljeduju tri ministarske pozicije kojima će, kako tvrde, ojačati izvršnu vlast.

"Naši predstavnici za vladu su ozbiljni i stručni ljudi. Najbolje što je imala NSD je predložila", kaže Đurović.

Da li još neka partija ima kandidata za Vladu, još je tajna. Izlaskom DNP i ulaskom Bošnjaka, kako je rekao Milan Knežević vladajuća većina bi bila stabilnija. Ali, upitan je potez Demokrata. O rekontrukciji vezu se razne konstrukcije, i svaki scenario je moguć.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније