Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

02. 10. 2024. 06:32 >> 07:29
Čitaj mi:

SAZNAJE PORTAL

Prinudna uprava u Beranama u petak?

Vlada Crne Gore trebalo bi na telefonskoj sjednici u petak da uvede prinudnu upravu u Beranama, saznaje Portal RTCG iz dobro obaviještenih izvora. Vlada je ranije donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane, ali pošto ni to nije urodilo plodom, epilog bi mogao da bude poznat već u petak, saopšteno nam je.

Vlada je na telefonskoj sjednici 20. septembra, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o upozorenju Skupštini opštine Berane.  Kako su saopštili tada, upozorava se Skupština opštine Berane da, u roku od deset dana, izvrši zakonom utvrđene obaveze, i to da donese Strateški plan razvoja Opštine Berane, donese Lokalni energetski plan Opštine Berane i donese Lokalni akcioni plan za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti.

Rok ističe u četvrtak, i pošto nema reakcije SO Berane, na telefonskoj sjednici u petak trebalo bi da bude donijeta odluka o uvođenju prinudne uprave. 

Iz SO Berane ranije su iskazali očekivanje da će Vlada uvesti prinudnu upravu i skratiti mandat lokalnoj skupštini, što bi vodilo ka tome da budu odblokirane beranske institucije a radnici prime plate, a potom i ka vanrednim izborima. 

U obrazloženju odluke Vlade o upozorenju navodi se da kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu da u određenom roku obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija. 

Navodi se da u Beranama nije obezbijeđeno efikasno sprovođenje politike rasta i razvoja jedinice lokalne samouprave, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana na lokalnu samoupravu.

"U smislu smanjenja nezaposlenosti, siromaštva, migracije stanovništva, zaštite životne sredine, jačanja fiskalnih kapaciteta opštine, kao i pružanja višeg nivoa usluga i efikasnijeg vršenja poslova u cilju zadovoljenja potreba lokalnog stanovništva i privrednih subjekata na području opštine", naglasili su iz Vlade. 

Nakon što su raniji predsjednik i potpredsjednik Opštine Berane Vuko Todorović i Damjan Ćulafić podnijeli ostavke na te funkcije došlo je do produbljivanja političke krize u ovom gradu. Opština Berane našla se u svojevrsnoj blokadi, s obzirom da trenutno ne postoji odgovorno lice koje bi jedino moglo, sa pozicije čelnika Opštine, da potpisuje dokumenta važna za dalje funkcionisanje lokalne uprave.

Vladajuća većina u Beranama već mjesecima ne uspijeva da postigne dogovor o sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvije godine obavlja predstavnik Nove srpske demokratije a onda funkcioner Demokratske Crne Gore. Sjednica SO uprkos ranijim najavama, nedavno nije održana.  

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније