Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

14. 06. 2024. 16:09 >> 16:09
4

kolegijum

Nema saglasnosti da Milović govori na sjednici Skupštine

Na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore rečeno je da po poslovniku nije moguće da se ministar pravde Andrej Milović obrati na zasjedanju Parlamenta kada se bude razgovaralo o predlogu za njegovu smjenu.

Kako saznaje Portal RTCG, da bi se Milović obratio na sjednici potrebna je saglasnost, koja ne postoji, jer se Pokret Evropa sad poziva na Poslovnik Skupštine Crne Gore.

Poslovnik ne predviđa mogućnost da se ministar obrati, objašnjeno je Portalu RTCG.

Postoji praksa koju je je uspostavio raniji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kad se omogućilo bivšem ministru pravde Vladimiru Leposaviću obraćanje u završnoj riječi.

Međutim, postoji i praksa nekadašnje većine (DPS-SD-SDP) kada nijesu omogućili Vanji Ćalović Marković i Ireni Radović da se obrate.

Predlog da se Milović obrati podržali su na sjednici kolegijuma predstavnici DPS, BS, SD, URA i HGI.

Iz dijela vlasti saopštili su da poslovnik to ne omogućava, ali nemaju ništa protiv, s tim što su posebno upozorili da razumiju potrebu opozicije da pokuša da izazove haos.

Demokrate su rekle da kad je već omogućeno ranije Leposaviću da se obrati kroz završnu riječ, onda se to može i sada omogućiti.

Podsjetimo, premijer Milojko Spajić dostavio je u utorak Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Kako piše u obrazloženju, odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milovic je izabran za ministra pravde.

“Kao sto je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionaini i lični angazman”, piše, između ostalog, u obrazloženju.
Sa druge strane, kako se navodi, ministar Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde.

U ponedjeljak, Milović je rekao novinarima da danas plaća cijenu jer se beskompromisno borio "za one kojima sam vjerovao i koji su me izdali, kao i dogovore o zajedničkom djelovanju".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније