Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

08. 06. 2024. 19:41 >> 20:02
1

Gorčević

"Milatovićevo nepotpisivanje zakona ne može ugroziti IBAR"

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da nepotpisivanje zakona od strane predsjednika Jakova Milatovića ne može ugroziti IBAR. Ona je u Dnevniku TVCG kazala da su međunarodni partneri upoznati sa rekonstrukcijom Vlade i da nema šta da ih brine sve dok izvršna vlast isporučuje rezultate i dok su evropske vrijednosti i vladavina prava na prvom mjestu.

Lijepa slika pošla je sinoć iz parlamenta Crne Gore, smatra Gorčević, poslata je poruka da Crna Gora želi da vidi sebe kao sljedeću članicu Evropske unije.

Ona je kazala da nas sada očekuje dio koji se tiče diplomatije.

“Ministarstvo vanjskih posliova je prethodnih mjeseci imalo ključnu ulogu prilikom komunikacije sa našim evropskim partnerima, a u danima pred nama ta komunikacija će biti ubrzanija, ali i teža”, kazala je ona.

Istakla je da će Ministarstvo vanjskih poslova biti zaduženo da ubijedi svih 27 članica da glasaju za dobijanje IBAR-a na Međuvladinoj konferenciji.

Smatra da nepotpisivanje zakona od strane predsjednika Jakova Milatovića ne može ugroziti IBAR.

“Eventualno nepotpisivanje zakona ne ugrožava IBAR. Moram podsjetiti da je potpisivanje zakona formalno-ceremonijalnog karaktera, tako da ukoliko se ne potpišu narednih dana, potpisaće se već nakon drugog seta glasanja. Ono što mogu jeste da izrazim žal što nemamo konsenzus na nivou tri predsjednika kada su EU integracije u pitanju”, kazala je ona. 

Ona je kazala da ćemo se krajem juna kada je planirana Međuvladina konferencija  baviti svim poglavljima koje nijesmo završili.

“Moram napomeniuti da smo zatvorili samo tri poglavlja do sada, tako da nas očekuje veliki broj zazova u dijelu i finansija i eksperata i ljudskih kapaciteta i razloga što naša administracija nema veliki broj ljudi koji se bavi ovim dijelom”, kazala je ona.

Istakla je da smo danas bliže cilju ulaska Crne Gore u EU do 2028. godine.

“Jesmo bliži jer smo pokazali da nam je stalo i iskoristili smo pogodan momenat”, kazala je ona i dodala da Vlada već priprema mapu puta.

Zaključila je da će aktuelna Vlada zasigurno uvesti Crnu Goru u EU. 

Govoreći o rekonstrukciji, ona je rekla da ona ni na koji način neće uticati na evropski put. 

"Naše partnere interesuje da li isporučujemo rezultate. Mi smo već potpisali koalicioni sporazum, svi naši međunarodni partneri već znaju o raspodjeli koja će biti nakon proširenja vlade. Vjerujem da nakon IBAR-a politički lideri parlamentarne većine treba da sjednu da dogovore oko dalje dinamike proširenja Vlade, da li će biti uključene i druge političke partije, neka se odlučuje nakon IBAR-a. Jer dok Vlada isporučuje reuultate, dok su evropske vrijednosti, demokratija i vladavina prava na prvom mjestu međunarodne partnere nema šta da brine", kazala je Gorčević. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније