Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

02. 06. 2024. 07:23 >> 07:24
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Nikola Bezmarević

Burna sedmica za nama. Jedno je sigurno - ponedjeljkom ne treba čitati nove vijesti, a događaje iz prethodne nedjelje komentariše predstavnik Alternative Nikola Bezmarević.

Ponedjeljak, 27. maj:

Crni dan za medijske slobode u Crnoj Gori, dvije decenije od ubistva Duška Jovanovića.

Osim što najviši državni zvaničnici, kako prošle, tako i nove vlasti najavljuju rješavanje slučaja, nekog konkretnog napretka u istrazi nema. Uporedo sa istragom o ubistvu Duška Jovanovića, treba voditi i istragu o ubistvu Slavoljuba Šćekića. Ova dva slučaja su crna mrlja u radu Tužilaštva i čvrsto vjerujem da će istina i pravda doći i u Crnu Goru.

Ponedjeljak je takođe obilježen i preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Budvi. Imajući u vidu da je ova tema aktuelna cijele sedmice, osvrnuću se na nju u nastavku.

Utorak, 28. maj:

Evropski eksperti dali su pozitivno mišljenje na set zakona važnih za dobijanje IBAR-a. Čvrsto vjerujem da će Vlada i Skupština u najkraćem roku usvojiti izmjene zakona neophodnih za zeleno svijetlo u junu. Ovo bi bio važan iskorak ka našem putu u EU i konačne pregovore o poglavljima 23 i 24.

Utorak je donio i nove nesuglasice između DNP-a Milana Kneževića i PES-a o Rezoluciji u Srebrenici. Očigledna kriza vlasti prijeti da destabilizuje političke prilike u Crnoj Gori u trenutku kada se na putu Crne Gore ka EU konačno vidi napredak.

Takođe, kriza vlasti je očigledna i u Podgorici, jer je dio odbornika PES-a glasao protiv izvještaja o radu gradonačelnice Injac.

Smatram da bi u ovom trenutku sve političke opcije trebale da pokažu veću dozu ozbiljnosti prema trenutku u kom se nalazimo, tj. do dobijanja IBAR-a. Nakon toga sve su opcije otvorene i legitimne, pa čak i izbori, kako u glavnom gradu, tako i na državnom nivou.

Srijeda, 29. maj:

Duško Knežević odbio je da bude svjedok saradnik ili zaštićeni svjedok i da iznese bilo kakve nove dokaze protiv Đukanovića dok god se nalazi u Spužu.

Ne znam koliko je u poziciji da postavlja uslove, ali smatram da SDT g-din Novović treba da ostvari neki vid komunikacije sa Kneževićem.
U tom slučaju možda ćemo konačno otkriti kriminalne aktivnosti trodecenijskog režima.

Četvrtak, 30. maj:

Četvrtak je donio i jednu lijepu vijest. Rudnika u Mojkovcu neće biti!

Stekli su se uslovi za raskidanje Ugovora o koncesiji. Pozdravljam odluku ministra Mujovića, koja je direktno uticala kako na zdravlje Mojkovčana, tako i na ekološku sliku Crne Gore.

Petak, 31. maj:

Postizborna kombinatorika nedavno održanih lokalnih izbora u Budvi je sve neizvjesnija. Činjenica je da je najveći dio lokalnih funkcionera praktično iz svih partija pod kancerogenim uticajem centrale iz Podgorice, što je poražavajuće.

U tom slučaju dolazi do mnogih ličnih i partijskih sukoba, odnosno uslova i ucjenjivanja prilikom formiranja lokalne vlasti.

Neophodno je da u ovom trenutku svi pokažu veću dozu profesionalizma i što prije formiraju vlast, jer građani Budve i turistička sezona ne smiju da trpe lične nesuglasice političara.

Kratko bih se osvrnuo i na loš rezultat PES-a, odnosno nevjerovatan pad sa 24% na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima na 7%. To je jasan pokazatelj i alarm za sve odgovorne ljude u tom pokretu da ne vode politiku kakvu su građani očekivali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније