Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

31. 05. 2024. 18:02 >> 18:02
Čitaj mi:

Ivanović u Pragu

Crna Gora kredibilna saveznica, posvećena ciljevima Alijanse

Crna Gora kao posvećena i kredibilna NATO saveznica će nastaviti da doprinosi postizanju konsenzusa po brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i jačanju kolektivne bezbjednosti, kazao je šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvovao je juče i danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu u Republici Češkoj.

Kako je saopšteno iz tog vlading resora, sastanak šefova diplomatija država članica Alijanse bio je prilika da se razmotre dalji koraci i prioriteti u susret predstojećem samitu u Vašingtonu, kada će se obilježiti i 75. godišnjica Alijanse.

Tokom susreta je razmotreno više tema od značaja, sa fokusom na nastavak pružanja podrške Ukrajini, pitanje odvraćanja i odbrane sa važnom komponentom podjele tereta, a predmet diskusije bila je i potreba snaženja partnerstava koje NATO razvija sa međunarodnim organizacijama i državama širom svijeta.

"Ministar Ivanović je ukazao na važnost julskog Samita, ocijenivši da predstavlja odličnu priliku za obilježavanje važnog jubileja, ali i sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za evropsku i evroatlantsku bezbjednost i stabilnost. Kazao je da NATO u kontinuitetu potvrđuje svoju relevantnost i sposobnost da se prilagodi i odgovori na rastuće izazove", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ivanović je, kako se dodaje, pozdravio sveobuhvatno sagledavanje bezbjednosnih prilika na nivou Alijanse, s akcentom na izazove i prijetnje iz svih strateških pravaca.

"Šef crnogorske diplomatije je kazao da će Crna Gora, kao posvećena i kredibilna saveznica, nastaviti da doprinosi postizanju konsenzusa po brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i jačanju kolektivne bezbjednosti, te ukazao na važnu ulogu i posvećenost Crne Gore stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, koji je visoko na listi NATO prioriteta", navodi se u saopštenju.

Ministar je istakao da će naša država nastaviti sa pružanjem podrške Ukrajini u borbi za odbranu suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, kao i u ostvarenju njenih evropskih i evroatlantskih aspiracija.

Prenio je i da je Crna Gora, u skladu sa obavezama koje proističu iz NATO članstva, postigla cilj od 2% BDP izdvajanja za sektor odbrane, što su saveznice pozdravile.

Na marginama sastanka, ministar je razgovarao sa zvaničnicima NATO-a i kolegama, šefovima diplomatija Rumunije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Češke, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Mađarske, Norveške i Albanije, i tom prilikom ukazao da je Crna Gora svjesna kompleksnosti aktuelnog bezbjednosnog trenutka i višeslojnih izazova sa kojima se suočava evroatlantsko područje, te da nastoji da konstruktivno doprinosi zaštiti zajedničkih vrijednosti i principa.

Sastanak u Pragu treći je susret NATO ministara vanjskih poslova ovog tipa, a prethodna dva su održana u Berlinu i Oslu, nakon što su se, na Samitu 2021. godine u Briselu, NATO lideri obavezali da ojačaju i prošire političke konsultacije, uključujući i održavanje neformalnih
sastanaka ministara vanjskih poslova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније