Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

26. 05. 2024. 14:53 >> 14:54
Čitaj mi:

SAVEZ SLIJEPIH CRNE GORE

"OSI onemogućeno samostalno ostvarivanje biračkog prava"

Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta u Budvi nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nijesu pravilno postavljene, saopštio je izvršni direktor NVO Savez slijepih Crne Gore Goran Macanović.

Savez slijepih Crne Gore, navodi Macanović, sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na dan lokalnih izbora u Budvi.

"Sedam mobilnih posmatrača/ica danas je obišlo svih 28 biračkih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom. Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal", rekao je Macanović.

Do 14 sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su svih 28 biračkih mjesta, dodajući da je svim posmatračima/cama bilo omogućeno nesmetano posmatranje.

Niti jedno od svih 28 posmatranih biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida.

"Što znači da na biračkom mjestu nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nisu pravilno postavljene", istakao je Macanović.

Do 14 sati Savez Slijepih nije primio prijave osoba s invaliditetom o nepravilnostima.

"Podaci koje smo dobili danas ukazuju na nepoštovanje preporuka Državne izborne komisije, ali i Komisijinih pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjera kojima se obezbjedjuje tajnost glasanja", ocijenio je Macanović.

Vezano za okolinu biračkog mjesta, tek 13,79 odsto od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno.

"Odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom", rekao je Macanović.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 41,38 odsto od posmatranih biračkih mjesta.

"Što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih dva centimetara, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.", dodao je Macanović.

Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 41,38 odsto od posmatranih biračkih mjesta.

"Što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane, jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu", kazao je Macanović.

Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom tek na 13,79 odsto od posmatranih biračkih mjesta.

"Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od dva centimetra, te da su hodnici minimalne širine 120 centimetara", objasnio je Macanović.

Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 34.48 odsto od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno.

"Što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 centimetara", zaključio je Macanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније