Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

09. 04. 2024. 12:36 >> 08:50
1
Čitaj mi:

SJEDNICA SKUPŠTINE

Adžić tražio od ministra pravde ostavku; Milović: Znate gdje je SDT

Sjednicu Skupštine Crne Gore danas je obilježila rasprava poslanika Građanskog pokreta URA Filipa Adžića i ministra pravde Andreja Milovića. Adžić je od Milovića zatražio ostavku na funkciju ministra, a Milović mu je poručio da njegove optužbe zahtijevaju tretman pred nadležnim državnim insititucijama.

Na današnjem dnevnom redu sjednice bila poslanička pitanja ministrima u Vladi. 

Adžić se tokom sjednice na rad Milovića i slučaj afere Do Kvon, poručivši da poslije svega treba da podnese ostavku na tu funkciju. 

"Milović je najgore ocijenjeni ministar. Istina mu nije jača strana i obmanuo je sudove u slučaju izručenja Do Kvona. Kontroverzne stvari se vezuju za Milovića To je opterećujuće za bilo kojeg ministra. Ko pogazi sopstvenu riječ, nema povjerenje građana, a Milović je u više navrata pokazao da ne drži riječ. Vi ste zaštitnik mafije. Biću srećan kad istina izađe na vidjelo", poručio je Adžić Miloviću.

Ipak, kako je kazao, bez obzira na političke razlike nepravedno je Miloviću zabraniti javne nastupe. 

"Značajno je da se čuje i njegova strana", poručio je Adžić. 

Milović je na to kazao da mu je javni interes uvijek bio iznad partijskih. 

"Vrhovni sud je odgovorio umjesto mene. Znate gdje je SDT, pa optužbe tamo iznesite. Znam da biste voljeli da se vrati vrijeme, ali ne možete ponovo biti ministar", odgovorio mu je on. 

Šćekić: Uskoro Strategija u sportu, uključićemo što više eksperata

Vlada Crne Gore uskoro bi mogla da donese Strategiju o sportu, najavio je ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić na sjednici.

Šćekić je podsjetio da strategije o unapređenju sporta, nažalost, prethodne tri godine nije bilo, te da će se Vlada potruditi da donese ovaj značajan dokument.

"To će biti dobra uvertira za izmjene i dopune Zakona o sportu. Uključićemo što više eksperata. Naš resor posvećuje veliku pažnju rodnoj ravnospravnosti u sportu i učešću žena u sportskim aktivnostima. Zalažemo se za pravedno društvo i osnažujemo njihove uloge", dodao je Šćekić. 

Kontinuirani napori u radu Ministarstva pravde, deficit po pitanju broja sudija

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da je njegov resor u toku nekoliko proteklih mjeseci preduzeo kontinuirane napore u cilju realizacije privremenih mjerila u poglavlju 23.

“Važno je naglasiti da je ovaj naporan rad takođe bio i veoma transparentan i inkluzivan, pa su u zavisnosti od zakona na kojima se radilo, u rad radnih grupa bili uključeni predstavnici sudova i državnih tužilaštava različitih nivoa, predstavnici Vlade Crne Gore, drugih ministarstva, strukovnih udruženja i civilnog sektora”, dodao je Milović.

Milović se osvrnuo da Crna Gora nema dovoljan broj sudija.

"Vrlo smo deficitarni kada je u pitanju kadar u pravosuđu. Ono što je bitnije od toga jeste i ono što nam kaže Brisel. Sada smo u fazi kada Evropska komisija i Brisel su jedine oni koji meritorno mogu da odlučuju o tome i zato ne smijemo da ugrozimo evropski put", dodao je on.

Prema njegovim riječima, aktuelna Vlada je apsolutno vratila kolosjek Crne Gore ka Briselu.

"Sva zakonska rešenja, izmene, dopune i predlozi moraju biti usaglašene s onim što nam kaže Brisel, a negdje i Venecijanska komisija", kazao je on.

Koprivica: Očistićemo sistem od kriminala i korupcije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica govorio je o novitetima u crnogorskom pravosuđu, poručivši da antikorupcijski potencijal u Crnoj Gori svakim danom sve više jača. 

"Sistem treba očistiti od korupcije i kriminala da bi bio sposoban da rješava predmete i da nijedan ne zastari.  Uvedena su nova krivična djela, a to su zloupotreba u postupku javnih nabavki i sečaji u privatizaciji. Institucije će se boriti protiv ovih fenomena, a i SDT i SPO ćemo ubrzo preseliti", dodao je Koprivica. 

Manje novca za livade i pašnjake

Poslanica DPS-a Aleksandra Despotović pitala je ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića iz kojih razloga je isplaćeno manje novca po hektaru za livade i pašnjake za 2023. u odnosu na planirani iznos.

Joković je pojasnio kako je u pozivu stajalo da će, ako ukupna cijena svih zahtjeva za dodjelu podrške prevazilazi planirani godišnji iznos, iznos biti smanjen proporcionalno.

"Prvobitno smo opredijelili 450.000 eura, ali je odziv poljoprivrednika premašio očekivanja. Zato smo budžet povećali na 1.250.000 eura, ali uprkos tome bilo je potrebno proporcionalno umanjiti podršku", kazao je on.

Vukićević: Istražiti slučajeve napada na novinare

Poslanica DNP-a Maja Vukićević osvrnula se na napade novinara koji su izvještavali godinama o korupciji i kriminalu u Crnoj Gori. 

"Svako ko je izvještavao o tim djelima prolazio je na isti način. To su Milka Tadić Mijović, Tufik Softić, Olivera Lakić, Mladen Stojović... Ne smijemo ih zaboraviti i moramo pominjati stalno te slučajeve", istakla je ona. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније