Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B. [ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

08. 04. 2024. 19:53 >> 20:04
Čitaj mi:

ZENOVIĆ

Potrebno da zadržimo dinamiku reformi

Crna Gora na vratima je završnice pregovora s Evropskom unijom, ocijenio je evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, na konferenciji u Sofiji. Nada se da će se u junu organizovati međuvladina konferencija koja će Crnu Goru dovesti do posljednje faze pregovaranja. Glavni pregovarač Predrag Zenović ističe da ako se ova dinamika reformi zadrži, Crna Gora može dobiti pozitivan izvještaj iz poglavlja 23 i 24.

Crna Gora kuca na vrata EU, a u junu bi se ona mogla i otvoriti poručuje Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Evropa je spremna za proširenje, poručuje Varhelji iz Sofije.

"Proširenje se mora desiti. To je jasno, to je od vitalnog interesa, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove članice. Vrata su otvorena i možemo postići reforme. Ima još mjerila koje Crna Gora treba da ispuni, ima novu vladu i konstrukciju koja je počela da ih isporučuje", kazao je Varhelji.

Ohrabreni današnjim pohvalama za postignute rezultate iz Ministarstva evropskih poslova poručuju da su sva mjerila iz poglavlja 23 i 24 ispunjena. Posebno raduje poruka da je posvećenost posljednjih mjeseci Crnu Goru kvalifikovala za prvu narednu članicu EU.

"I u tom pogledu ako ova dinamika bude zadržana Crna Gora uz sve reformske procese na kojima radi može dobiti pozitivan izvještaj iz poglavlja 23 i 24 i potvrditi zaključak konferencije", istakao je Predrag Zenović glavni pregovarač sa EU.

Slične poruke danas i iz Brisela, gdje je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. Podržava Evropa sve rezultate, kaže Šaranović, koje Crna Gora ovih dana isporučuje, ali prednjače u borbi s kriminalom.

"Naši evropski partneri razumiju da je borba protiv kriminala prioritet. Rezultati u toj borbi šalju nedvosmislenu poruku da je naš sistem bezbjednosti spreman na odlučnu borbu protiv kriminala", naglasio je Šaranović.

Sve ovo pokazatelj je da je IBAR u junu sve izvjesnija priča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније